Annonce
Randers

Se kortene: Her etablerer Google nye solcelleparker i Randers og Norddjurs i 2020

Det er her på adressen Damstedvej 22 mellem Dronningborg og Harridslev i Randers Kommune, at Google og Better Energy planlægger at etablere et solcelleanlæg på 27 hetar til næste år. Kort: Pia Pagaard M. Madsen/Google Maps
I begyndelsen i 2020 begynder etableringen af to nye solcelleparker ved henholdsvis Gimming i Randers Kommune og Voer i Norddjurs Kommune. Bag begge anlæg står datagiganten Google og virksomheden Better Energy.
Annonce

Randers/Norddjurs: Et landbrugsareal på godt 27 hektar syd for Udbyhøjvej mellem Dronningborg og Harridslev vil inden for det næste år danne hjemsted for én af i alt fem solcelleparker, som den amerikanske datagigant Google planlægger at etablere i Danmark. En anden kommer til at ligge på Karevej ved Voer, hvor knap 35 hektar er udlagt til samme formål.

Det oplyser virksomheden Better Energy, der er en af Danmarks førende virksomheder inden for solenergi, og som er hyret ind til at etablere de to nye solcelleanlæg på vegne af Google.

- Vi er meget, meget glade, spændte og optimistiske. Det her er epokegørende. At vi har grønne energiteknologier, som simpelthen er konkurrencedygtige med fossile brændsler, og som kan levere billig, grøn strøm i de mængder, som vores virksomheder i Danmark har brug for, siger administrerende direktør ved Better Energy Management, Rasmus Kjær.

Om solcelleanlæggene

Solcelleanlæggene i Randers og Norddjurs er to af i alt fem solcelleparker, som Google vil etablere i Danmark. Etableringen af solcelleparkerne sker for at opveje det massive elforbrug, som datagiganten kommer til at have i sit nye datacenter i Fredericia.

Solcelleanlæggene bliver etableret i samarbejde med Better Energy på arealer, der strækker sig over henholdsvis 27 og 35 hektar. De forventes desuden at stå klar til drift i løbet af sommeren 2020.

Solcelleanlæggene får en højde på cirka to meter.

Der bliver etableret tre gange randbeplantninger omkring, som har til formål at skærme den visuelle effekt af at være nabo af eller bo tæt på et solcelleanlæg.

Der kommer ikke lyd fra anlæggene, ligesom der heller ikke kommer til at være nogen bevægelige dele på dem.

Kilde: Better Energy

Annonce

Tilladelserne er på plads

Årsagen til, at Google og Better Energy allerede inden for det næste år kan etablere de to solcelleparker i Randers og Norddjurs er, at områderne allerede er omfattet af lokalplaner, der gør det muligt at etablere solcelleanlæg.

Lokalplanen i Randers Kommune er blevet vedtaget i oktober 2015, mens lokalplanen i Norddjurs er blevet vedtaget i 2016.

Begge steder var det i sin tid virksomheden Solenergi Danmark, der ansøgte om muligheden for at få lov til at etablere solcelleanlæg på arealerne. Men da et næsten enigt Folketing i 2016 besluttede at fjerne de offentlige tilskud til solcelleanlæg, forsvandt Solenergi Danmarks grundlag for realiseringen af de to solcellepark-projekter.

Siden da har Better Energy så taget kontakt til de lodsejere, hvis jordarealer er berørte af de to lokalplaner, og derfor har man i efterhånden et par år haft et samarbejde med dem.

- Hvad angår arealet i Randers Kommune, så har vi lavet en aftale med lodsejeren om, at vi lejer jorden i en 30-årig periode. Lodsejeren bor faktisk inde midt i området, og derfor kommer han til at blive omkranset af solceller, når anlægget står færdigt til næste år, siger Esben Billeskov, der er projektleder ved Better Energy Management.

Herudover har Better Energi også allerede sikret sig de nødvendige byggetilladelser på begge projekter.

 

Det er på dette areal nær Voer Færgevej i Norddjurs Kommune, at Google og Better Energy planlægger at etablere en solcellepark på knap 35 hektar i begyndelsen af 2020. Kort: Pia Pagaard M. Madsen/Google Maps
Annonce

Netselskaberne er med

Dermed står det klart, at Better Energy allerede har været i tæt dialog med planafdelingen i både Randers og Norddjurs kommuner omkring etableringen af de to solcelleanlæg.

Herudover er der også lavet en aftale med de lokale netselskaber, som skal aftage den energi, der bliver produceret på de to anlæg, forklarer Rasmus Kjær.

- Vi har arbejdet på de her solcelleanlæg i snart to år. For seks-ni måneder siden fik vi så Google med ind i projektet, og nu er vi så nået til et stadie, hvor vi i starten af det nye år rent faktisk har mulighed for at begynde at bygge og opføre de to solanlæg, siger Rasmus Kjær.

Det forventes desuden, at de to solcelleparkers nettilslutning vil være på plads, så anlæggene kan være klar til drift til næste sommer.

Better Energy ønsker ikke at oplyse, hvad etableringen af de to anlæg i Randers og Norddjurs Kommuner helt præcis kommer til at koste. Men Rasmus Kjær bekræfter, at prisen løber op i et trecifret millionbeløb.

Foto: Annelene Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Her er dokumentationen: TV2 inviterede til skjulte optagelser, men kommunen takkede nej

Annonce