Annonce
Randers

Sidder på et værtshus …: Næsten 17 år ung og fyldt med gode tilbud på Mundskænken

Charles Dickens, Storegade 9. Åbnet af Uno Larsson og hans kone Jette i juni 1981. Det blev indrettet i engelsk stil i mahogni, grønt og messing. Gæsterne kunne få lov til at spille på et opretstående klaver. I 1988 overtog den 24-årige Jan Dahl forpagtningen af Charles Dickens, der var både en pub og café. Men dengang kunne man først få en alkoholbevilling, når man var 25 år. Heldigvis gik der kun fem dage, inden dåbsattesten sagde 25 år, men den første weekend, som Jan Dahl drev restaurant og pub, var han faktisk ikke gammel nok til at skænke alkohol. Langsomt udviklede Charles Dickens sig hen imod en reel restaurant. Der blev efterhånden skruet alvorligt ned for værtshusdelen. I dag har Café Konrad til huse i lokalerne. Foto: Randers Stadsarkiv
I sidste afsnit i serien om værtshuse, spisesteder og feststeder samler vi op på nogle af de steder, som fotograf Finn Larsen aldrig fik foreviget, men som mange randrusianere formentlig vil huske.

Randers: I de sidste par uger har vi vist en billedserie taget af den lokale fotograf Finn Larsen. Han havde taget en hel række billeder af byens restauranter, beværtninger og forskellige spisesteder i 1970’erne, som vi netop har fået digitaliseret på Randers Stadsarkiv.

Billedserien illustrerer meget tydeligt den udvikling, som byen og samfundet har været i fra 1970’erne til i dag. Vores vaner og ønsker til, hvordan vi vil trakteres, når vi er ude, har ændret sig. Det er for eksempel i dag nemmere at finde en café end en pølsevogn. Men billederne har også vist, at der er en vis grad af gengangere fra 1974 til 2021. Du kan stadig få en øl på P. Smed eller tre retters menu på Restaurant Skovbakken.

Under vores research til denne billedserie stødte vi også på beværtninger og restauranter, som ikke var med på Finn Larsens billeder. Mange af dem vil randrusianerne stadig kunne huske.

Annonce

1 Trekanten

1 Trekanten, Udbyhøjvej 89. Foto: Randers Stadsarkiv

Restauratør Vagn Jørgensen åbnede i 1972 restaurant Trekanten på Udbyhøjvej 89 i Dronningborg. Han havde i forvejen Bræddehytten i Torvegade. Da han i 1973 udvidede forretningen og købte Hammershøj Kro, besluttede han at afhænde Trekanten i Dronningborg. Det blev Erna Gade, som købte og drev Trekanten videre. I 1975 solgte Erna Gade restauranten videre til Thyra Johslev. I 1976 blev Trekanten overtaget af Irma og Kurt Michelsen, og denne familie har stået for driften uafbrudt i over 40 år. Der er blevet udvidet i takt med, at det har kunnet lade sig gøre. Trekanten har klaret sig, også selv om store nærliggende virksomheder som Danar, Scandia og Dronningborg Maskinfabrik er lukket, og i dag er der stadig mange mennesker, som har sit stamsted på Trekanten.

2 Café Kosmo

2 Cafe Kosmo, Apotekerstræde. Foto: Randers Stadsarkiv

Også kaldet Den Kolde Mave, var en af Randers’ ældste restaurationer. Den hed tidligere Kosmorama efter biografen på hjørnet af Apotekerstræde og Middelgade. Den 1. april 1945 blev Kosmo overtaget af rutebilchauffør Magnus Petersen. De første mange år og indtil 1964 var det et spisested. Restauranten var også kendt under navnet Den Kolde Mave. Det siges, at udtrykket stammer fra værtshusholder Hansen, en slagfærdig fynbo, der fik stedet i 1930’erne. Han nægtede altid at drikke øl om morgenen – ”Det får man en kold mave af”, sagde han. Kosmo lukkede 15. marts 1972.

3 Love In og Long John

3 Annonce Storegade - Love Inn og Long John, Søndergade 6. Foto: Annonce fra Djurslandsposten

Siden 1911 har der været beværtning på adressen Søndergade 6. I 1957 bygges der en helt ny ejendom på matriklen, og i 1964 åbner Gudenå Restaurant og Konditori. I 1968 åbnede diskotek Love Inn i de tidligere konditor-omgivelser. Love Inn var oprettet efter engelsk mønster med en discjockey i glasbur, intim belysning og drøn på drengen. Baren var beklædt med skind, som igen var beklædt med guld. Efter en kort lukketid genåbnede Love Inn igen i november 1970. Denne gang satsede man på det mere modne publikum, der kunne hygge sig med musik, mad- og drikkevarer. I baren residerede Lisbeth Bruun. Hun var restaurantens trækplaster, og alle kaldte hende blot Lisbeth. På Love Inn var man nemlig dus. Da Anna Larsen ophørte med Love Inn i 1976, overtog malermester Leif Pram fra Århus lokalerne og indrettede Long John Nightklub. Den blev i 1978 efterfulgt af Åkanden.

4 Mundskænken

4 Annonce Mundskænken - Mundskænken, Slotscentret. Foto: Annonce fra Djurslandsposten

Eva Christensen åbnede Mundskænken 15. marts 1973. Skiftede i 1990 navn til Fru Jensen Mad & Vin. Mundskænken åbnede igen på 1. sal i forlængelse af Slotskroen i 1993.

5 Restaurant Østervold

5 Restaurant Østervold, Østervold 27. Foto: Randers Stadsarkiv

Fra midten af 1950’erne drev Johanne Marie Sørensen – bedre kendt som Musse – Restaurant Østervold. I folkemunde blev restauranten kaldt Hos Musse. Randersmusikeren Max Hvass var i en årrække fast huspianist. Sidst i 1970’erne var Musse udsat for en trafikulykke, og restauranten blev afhændet i 1979. I 2007 flyttede Musse på plejehjemmet Lindevænget, og hun døde i 2013, 98 år gammel.

6 Slotskroen

6 Slotskroen i Slotscenteret. Foto: Randers Stadsarkiv

Den 15. marts 1973 stod det nye indkøbscenter Slotscenteret klar til indvielse. Dermed kunne man i byen præsentere cirka 35 nye forretninger, børneparkering og restaurant i tre etager. Centeret var indrettet i tre etager, og der blev indrettet rullende fortove, som ellers hidtil kun havde været set i Kastrup Lufthavn. Slotskroen åbnede omkring 1975. Slotskroen blev i sommeren 2011 overtaget af søskendeparret Mia og Michael Sambleben. De er begge udlærte kokke og kommer ud af en ren restaurationsfamilie.

7 Lygtekroen

7 Lygtekroen, Kirketorvet 13. Foto: Randers Stadsarkiv

Karens Café åbnede i september 1941 på Kirketorvet 13. Gennem tiden har den haft flere navne, blandt andet Kirketorvets Café, Ras’ Café, Smuthullet og Smutten. I 1970 ændrede ejeren Kr. Mejlby navnet til Lygtekroen. I dag hedder den Svends Bar.

Annonce
Randers For abonnenter

Parkeringskaos i Danmarksgadekvarteret tvinger Nynne til at parkere ulovligt: Hun bor i det område, hvor der udskrives suverænt flest p-bøder i Randers

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Mikkel klagede over 112: Vagtcentralen vil lære af episode i det randrusianske natteliv

Randers For abonnenter

Jon budgetterede med bøder, indtil han fik nok: Se kortet over hvor der er størst risiko for at få en parkeringsbøde i Randers

Østjylland

Mere vand på vej: DMI varsler risiko for skybrud og torden

Randers

Fuskede bilforhandlere med priserne på importerede biler? Nu skal sagkyndige hjælpe retten med at beregne værdien af 205 biler

Randers FC For abonnenter

Mindst 60 millioner kroner på spil, når Randers FC på mandag er i bowlen: Sådan kan det ende i en drømmelodtrækning

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Randers

Bilnøglelotteri nummer 30 udsat: Vi skal ikke belaste virksomheder, der også hjælper andre

Randers

200 buler i bilen og stenslag i håndboldstørrelse: Se video af familie fra Stevnstrup fanget i haglstorm på autobahn

Østjylland

Frisør bytter salon ud med sejlbåd: Familie sætter kurs mod de varme lande

Podcast

Torben byggede en friskole og dræbte Ørum Skole

Leder For abonnenter

Komplet hul i hovedet: Er der en voksen hjemme, der kan vække en minister, der synes at snorksove?

Randers

Skal du med bus eller tog efter ferien? Midttrafik er igen klar til at fylde busser og tog helt op

Annonce