Annonce
Østjylland

Sommeraktiviteter ved Fjellerup Strand er kun første skridt på vejen: Drømmer om at fremtidssikre kystliv og turisme

Pia Holmberg og John Bang Windfeldt, initiativtagere til støttegruppen Thomasminde, kæmper for, at Projekt Fjellerup Strandliv bliver realiseret, inden dispensationen til første spadestik forfalder i november 2022. Første skridt på vejen er sommeraktiviteter på stedet, som kommunen netop har bevilget 50.000 kroner til. Foto: Helle Elgaard Kvist
Kultur- og fritidsudvalget bevilgede mandag aften 50.000 kroner til sommeraktiviteter på Thomasminde ved Fjellerup Strand. Sæsonaktiviteterne er dog kun en del af den store drøm, som støttegruppen "Thomasminde" har - nemlig at få realiseret det milliondyre "Projekt Fjellerup Strandliv", der har ligget stille i flere år.

Fjellerup: Der skal være liv på Thomasminde og i Ruths Have igen.

Det mener over 300 medlemmer af støttegruppen Thomasminde, der er startet på initiativ af to lokale ildsjæle, John Bang Windfeldt og Pia Holmberg, der gerne vil have de gamle bygninger og tilhørende område på Klitvej 120 til at blive et aktiv for lokalområdet igen.

Bygningerne og den tilhørende grund er ejet af Norddjurs Kommune, der i 2014 købte det for at bevare strandretten på området.

Annonce

I oktober 2015 fik 10 kystbyer i Danmark dispensation til at bygge helt ud til kysten, og en af dem var Fjellerup med projekt “Fjellerup Strandliv”.

Projektet indeholder fire nedslag til udvikling langs kysten i Fjellerup, herunder renovering af Thomasminde med tilhørende udbygninger.

De andre nedslag langs kysten er en række bundgarnspæle som symbol på fiskeriets betydning i området, en promenade og udbygning af badebro ved Fjellerup Strand samt opgradering af slæbestedet og adgangen dertil.

Halvhjertet oplevelsesplads

Man kan dog konstatere, at Norddjurs Kommune ikke er kommet langt med projektet. Finder man hen til Thomasminde, der ligger lidt afsides fra der, hvor det meste af strandlivet udspiller sig, så er der opsat en container med omklædingsfaciliteter og en udebruser samt et udekøkken og forskellige siddeplateauer i både Ruths Have samt på området ned mod stranden.

- Det har været lidt halvhjertet, konstaterer Pia Holmberg og peger rundt på spredte siddeplateauer i Ruths Have og fortsætter:

- Det er blevet en stående joke. At folk, der ser skiltet med "oplevelsesplads" og spørger, hvor den er, får at vide, at de står midt på den, siger hun.

Thomasminde

Norddjurs Kommune købte i 2014 ejendommen Thomasminde med det formål at eje areal ved kysten med henblik på at sikre offentlighedens adgang til kystnær placering.

Thomasminde er et 193 m2 stort fiskehus med omkringliggende driftsbygninger. Ejendommen har tidligere rummet røgeri, ishus og en fiskerfamilie.

Målet var at tilføre området ved Thomasminde aktivitetsmuligheder i en kulturhistorisk ramme. Thomasminde skal endvidere være en oplevelsesplads med faciliteter til outdoor- og sportsaktiviteter samt et formidlingssted af den lokale fiskerhistorie i området.

Thomasminde er i dag ikke i brugbar stand, og anvendelse af bygningen vil kræve dels istandsættelse, dels overholdelse af myndighedskrav. Der er ikke i kommunens budget afsæt midler til istandsættelse af Thomasminde.

Den manglende aktivitet og det manglende liv på Thomasminde er det, hun og John Bang Windfeldt vil have gjort op med.

Sidste år fik restauratørerne Morten Grene og Allan Thallaug tilladelse og tilskud til projektet "Borddjurs", hvor de samlede og solgte produkter fra lokale fødevareproducenter. De tilbød blandt andet dagens ret og forsøgte på den måde at skabe liv på området, men konceptet er gået ind i en anden fase og kommer ikke til at gentage sig på Thomasminde i år.

Annonce

Yoga, musik og SUP

Med de 50.000 kroner, som kultur-og fritidsudvalget bevilgede til projektet, bliver der nu mulighed for at skabe noget liv på Thomasminde igen i år - og i en anden form end Borddjurs.

- Vi satser lidt mere på oplevelser frem for mad, siger John Bang Windfeldt.


Det er blevet en stående joke. At folk, der ser skiltet med "oplevelsesplads" og spørger, hvor den er, får at vide, at de står midt på den

Pia Holmberg, an af to initiativtagere til Støttegruppen for Thomasminde


Tanken er, at der blandt andet skal være yoga, tilbydes udlejning af SUP-udstyr og kajakker, laves aktiviteter for børn som eksempelvis bålmad, stenmaling og lignende, være små koncerter i haven og være indendørs kunstudstilling.

Derudover vil der også blive sat borde-bænkesæt op og sørget for toiletfaciliteter.

John Bang Windfeldt og Pia Holmberg understreger, at alle er velkomne til at byde ind med forslag til aktiviteter, men at man skal være klar på at hjælpe med arbejdet selv.

- Vi kommer ikke til at bære bolden i mål for aktiviteterne hernede - vi kommer  til at hjælpe med at skubbe. Vi skal udbrede kendskabet til stedet, koordinere og lave arrangementskalender. Vi skal være formidlere, men ikke aktører, siger Pia Holmberg.

Annonce

Projekt til 18 millioner

De to initiativtagere er glade for, at kommunen har valgt at støtte op om projektet med 50.000 kroner, men tanken med sommeraktiviteterne på Thomasminde er ikke bare at skabe liv i sommermånederne i år.

Det er en del af det større formål - nemlig at sørge for, at projekt Fjellerup Strandliv ikke skrinlægges, og at politikerne arbejder videre med projektet, der står og falder med en (dispenseret) deadline, der hedder 9. november 2022. Her skal der være taget første spadestik på projektet - ellers bortfalder dispensationen.

- Det, der kommer til at ske her i år, er et forprojekt til det store projekt, siger Pia Holmberg.

Projekt Fjellerup Strandliv

Specifikt omkring Thomasminde indeholder projektet følgende:

  • Der skal etableres en oplevelsesplads med fokus på fysisk aktivitet. Stedet skal være bindeled mellem stranden og baglandet
  • Bygningsmassen skal føres tilbage til oprindelig stil. Bygningsmassen skal være formidlingssted af fiskerhistorien fra området, og der skal være faciliteter til outdoor og sportsaktiviteter. Vandsport har her en særlig rolle.
  • "Det gamle Ishus" skal have en ny funktion - for eksempel som kulturelt samlingssted med formidling af lokalhistorien i området, eller som tørrefacilitet med mere. Huset skal istandsættes, så det bevarer proportionerne, men kan eventuelt få et nyt udtryk i facaden.
  • Der skal etableres adgangs-, opholds- og tilrignings-faciliteter mellem vejen og kysten.
  • Der skal etableres oplagringsplads til udstyr (et aktivitetshotel) og parkeringspladser til af- og pålæsning af udstyr samt faste parkeringspladser.
  • Der skal etableres outdoor aktivitetsanlæg, udendørs brus og tørrefaciliteter i området.

Det samlede budget til Fjellerup strandliv estimeres til cirka 18 millioner kroner, hvoraf halvdelen vil være en renovering af Thomasminde, og fem millioner vil gå til installationer på de tre andre nedslag. De resterende fire millioner vil gå til projektledelse, rådgivning/udvikling samt uforudsete udgifter på to millioner kroner.

Annonce

Dialog med Realdania

Hvorvidt der kommer til at blive permanent liv på Thomasminde, og stedet reelt bliver den oplevelsesplads, som skiltet antyder, er ikke afgjort.

Punktet var på kommunalbestyrelsesmødet i april, hvor det blev besluttet, at forvaltningen skal udarbejde et anlægsforslag til budget 2022 på Projekt Fjellerup Strandliv.

Her blev det også besluttet, at der hurtigst muligt skal optages dialog med Realdania om tilskud til projektet, og at der snarest muligt etableres en styregruppe med relevante interessenter og med repræsentanter fra lokalområdet.

- Der kom vi dem så lidt i forkøbet, siger John Bang Windfeldt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers FC For abonnenter

Randers FC sender Høgh videre med blandede følelser: Sportsdirektør har flere typer i spil som potentiel erstatning

Sport For abonnenter

Aktivitetscenter Tirsdalen skaber glæde i Kristrup: Nu skal der pustes nyt liv i det oprindelige millionprojekt

Randers

Lørdagens coronatal lokalt: Smittetallet er steget i Favrskov og Mariagerfjord

Annonce