Annonce
Randers

Sommerfugleambassadører giver biodiversiteten et løft i Langå

Undervejs i arbejdet med at anlægge de nye vilde bede kom folk forbi og gav en hjælpende hånd eller bød de hårdtarbejde på en kop kaffe eller kage. Selvfølgelig med respekt for sundhedsmyndighedernes retningslinjer. Foto: Dorthe Tapomayi Nielsen
En nystartet gruppe kaldet Sommerfugleambassadørerne har i Langå beplantet et område omkring Skovlystbroen med masser af vilde blomster, som skal højne biodiversiteten. Coronavirussen har dog sat nye projekter i en mindre dvale, men gruppen kommer stærkt igen i efteråret, forsikrer medlem Dorthe Tapomayi Nielsen.
Annonce

Langå: Et større område ved Skovlystbroen i Langå har i sidste uge fået en større makeover.

Det ser ikke ud af meget lige nu, hvor siderne til broens rampe bare syner af brun og kedelig jord, men der er blevet plantet et hav af frø, som om nogle måneder skal blive til vilde blomster som valmuer, brudeslør, jomfru i det grønne, evighedsblomster, guldvalmuer, kornblomster, lupiner, morgenfruer med flere.

Initiativtagerne til projektet er gruppen, "Sommerfugleambassadørerne", som blev dannet tidligere på året og for nuværende har fem medlemmer.

- Formålet er at højne biodiversiteten, så der kommer flere insekter, vilde bier, sommerfugle og så videre. Derfor har vi kun brugt vilde planter, som naturligt findes i området og formerer sig, hvis de får basis for det. De skal bare stå og passe sig selv og er et mere bæredygtigt alternativ til et stykke græs, som alligevel skal slås hele tiden og ikke rummer samme base for dyrelivet, siger Dorthe Tapomayi Nielsen, som er en del af den nystartede gruppe og formand for Langå i Udvikling.

Det nysåede areal langs med rampen til Skovlystbroen i Langå skulle egentlig bare være beskyttet af klassisk afspærringstape, men Sommerfugleambassadørerne mente, at det ville være mere festligt med falgvimpler. Foto: Niels Kristian Nielsen
Annonce

Kommer stærkt igen efter coronadvale

Det er Danmarks Naturfredningsforening, som har opfordret sine medlemmer til at lave grupper, som kunne samarbejde med virksomheder og kommuner om at stille græsarealer til rådighed og finansiere frø til vilde planter, som kan fremme biodiversiteten.

I Langå har Dorte Tapomayi Nielsen sammen med sin gruppe påtaget sig den opgave, og derfor er arbejdet ved broen selvfølgelig sket i samråd med Randers Kommune.

Hun havde egentlig et håb om, at det her i løbet af foråret skulle være blevet til flere nye områder med vilde bede, men det satte coronakrisen en effektiv stopper for.

- Der er nok en uge eller to tilbage at løbe på, hvis nogle virksomheder tager initiativ til, at vi kan gøre det nu og her. Men det er jo ikke lige tiden til at rende rundt og opsøge andre for at gøre opmærksom på initiativet. Folk har også andet at tænke på, men vi vil da blive glade, hvis nogen vil stille et stykke jord til rådighed, siger Dorthe Tapomayi Nielsen, som oplyser, at blomsterfrøene ved Skovlystbroen er sponsoreret af Langå Miljøgruppe.

I første omgang håber hun, at de nysåede arealer, som er beskyttet af festlige flagvimpler, kan være med til at løfte humøret hos de forbipasserende både nu og til sommer, når det hele står i fuld flor.

Og så skal man ikke være i tvivl om, at der bliver taget revanche, når coronadvalen er overstået.

- Vi kommer igen. Til efteråret vil vi give den gas med at lægge tulipanløg, krokus, vintergækker og meget andet, som kan blomstre i det allertidligste forår. Der har vi allerede nogle ønsker og planer, så vi håber, at folk vil bakke op om det, siger Dorthe Tapomayi Nielsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

50-årig kørte uden kørekort

Danmark

Overlæge: Jeg har aldrig set en så langvarigt kritisk syg patient på intensiv som Flemming

Annonce