Annonce
Randers

Studerende kritiserer læreruddannelsen i Randers: - Tilbuddet er for dårligt

I år er det ikke ansøgninger nok til at lave et hold for lærerstuderende i Randers. En del af skylden får den lange afstand til Nørre Nissum, hvor noget af studiet skal foregå. Der er tre timer med offentlig transport, og det er for lang tid, vurderer Lina Romanini, som er næstforperson i Lærerstuderendes Landskreds. Arkivfoto: Johan Gadegaard
At koble studiet i Randers sammen med Nørre Nissum duer ikke i de lærerstuderendes øjne. Randers Lærerforening bakker op. Tre timer med offentlig transport er for lang tid, og det afspejler sig i ansøgningerne. I år var der ikke nok, så der er ikke lavet hold. VIA vil på et møde med Randers Kommune vende situationen.
Annonce

Randers: I år bliver der ikke hold af lærerstuderende på VIA University College Randers. Der er ikke ansøgere nok til det. Men det er tilbuddets egen skyld, der er nemlig nok, der gerne vil have læreruddannelsen i Randers og omegn, vurderer Lina Romanini, som er næstforperson i Lærerstuderendes Landskreds.

- Uddannelsen i Randers er koblet til Nørre Nissum, Det vil sige, at det første år tages i Randers, og derefter skal de studerende til Nørre Nissum tre dage hver tredje uge. Det gør det for  besværligt. Bor du i Randers, skal du først med tog til Langå, hvor der skal skiftes, så til Struer, hvor der skal skiftes og så til sidst med bus. Det tager tre timer, og mange af de studerende er godt etablerede med familie og børn, måske fordi mange arbejder som skolelærer i forvejen, men skal have uddannelsen på plads. Og så holder det altså ikke at skulle køre til Nørre Nissum, det er min vurdering, siger Lina Romanini.

Hun tilføjer, at bor man ikke i selve Randers, men i Spentrup eller Udbyhøj, så skal man endda lægge transporttid til Randers oven i de tre timer.

Annonce

Frafald på uddannelsen

Lina Romanini peger på, at uddannelsen på Via University College Randers har været i gang siden 2018, og både første, og andet år var der langt større frafald her end på de andre læreruddannelser i landet.

- Og for mig at se, så er der også blevet lovet nogle netstudier, hvor alle fagene alligevel ikke kom op at køre. Så hellere vente, til man er sikker på, at det kan lade sig gøre, siger Lina Romanini.

Det ærgrer hende, at der i år ikke er ansøgere nok, men det overrasker hende ikke, fordi tilbuddet ikke er attraktivt nok.


Jeg er sikker på, at der vil være nok studerende, der har lyst til at blive lærer fra Randerskanten.

Lina Romanini, næstforperson i Lærerstuderendes Landskreds


- Men jeg er sikker på, at der vil være nok studerende, der har lyst til at blive lærer fra Randerskanten, men så skulle uddannelsen i stedet for kobles til Silkeborg eller Aarhus, hvor  man kan komme til på en halv eller en hel time. At koble det med Nørre Nissum dur bare ikke, siger hun.

Hun peger også på problemet, at de lærerstuderende fra Aarhus, der sendes i praktik i det nordligste af Randers Kommune, må til at leje bil for at få uddannelsen til at hænge sammen.

Der er i det hele taget store transportproblemer indeholdt i uddannelsen, set fra hendes stol.

Annonce

Lærerforening bakker op

Det synspunkt bakker Leif Plauborg, formand for Randers Lærerforening, op:

- Det er meget uheldigt, at uddannelsen til lærer i Randers er koblet op på, at man også skal tage til Nørre Nissum. For nu at sige det pænt. Og det er trist, at det ikke er muligt at lave et hold i Randers. Man skulle nok se på, at folk ikke er så flytbare, som man måske tror, siger Leif Plauborg, der godt kunne se en løsning i at koble Randers-uddannelsen med Silkeborg eller Skive, hvor det er lettere at komme til for studerende i Randers.

Fakta om læreruddannelsen

En del af  læreruddannelse kan tages på uddannelsesstationen i Randers.

Randers er en uddannelsesstation, hvilket vil sige, at cirka halvdelen af uddannelsen foregår i Randers. Resten foregår på læreruddannelsen i Nørre Nissum. Uddannelsesstationen hører til læreruddannelsen i Nørre Nissum og følger studieordningen her.

På det første år foregår al undervisning i Randers.

På studiets andet, tredje og fjerde år skal den studerende følge undervisning i yderligere to undervisningsfag, pædagogiske fag, specialiseringsfag, praktikker og bachelorprojektet.

Fra andet år foregår en del af undervisningen på den netbaserede læreruddannelse, der er tilknyttet læreruddannelsen i Nørre Nissum.

I løbet af uddannelsen skal den studerende i praktik. Det vil typisk foregå i Randers og Norddjurs Kommune, men det kan også være lokalt, der hvor den studerende  bor. Praktikstedet skal dog altid aftales med og godkendes af uddannelsen.

Uddannelsesdekan i VIA, Elsebeth Jensen, kan godt se problematikken, men understreger, at de etablerede uddannelsesstationer og måden at dele uddannelserne op på er sket efter de rammer, som undervisningsministeriet har lavet. Hun kunne godt tænke sig, at det blev mere fleksibelt.

- Vi er heller ikke så vilde med, at de studerende skal skifte uddannelsessted midtvejs, og vi kan jo også godt se, at der falder mange fra, når de skal til Nørre Nissum fra Randers. Det bedste ville være, hvis man kunne tage enkelte fag andre steder, eller som netstudier, siger Elsebeth Jensen, der tilføjer, at det efter VIA's opfattelse ikke ville kunne gå at koble Randers med Aarhus, fordi der ikke er pladser nok i Aarhus.

- Men vi har aftalt et møde med Randers Kommune i august, hvor vi vil se på, om der er andre muligheder, eller om vi kan gøre det på en anden måde, siger dekanen.

Lina Romanini, næstforperson i Lærerstuderendes Landskreds, peger på, at det er uddannelsens egen skyld, at der ikke er ansøgere nok til læreruddannelsen, hvor der skal studeres i både Randers og Nørre Nissum. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Bilist endte i midterrabatten

Randers FC

Randers FC møder mestrene: Helvedet i Herning, formationsforvirring og bud på startopstillingen

Randers FC For abonnenter

Tilbagevendt Tosin skal slippes løs: - God nyhed med ekstra frihed

Annonce