Annonce
Randers

Tour de plastik kom til Langå

Miljøministeren viste stor interesse for direktør Kim Dalsgaards forklaring om plastikaffaldets vej gennem fabrikshallen i Langå. Foto: Annelene Petersen

Miljøminister Jakob Ellemann-Jensen (V) slog i går vejen forbi Dansk Affaldsminimering i Langå for at blive klogere på genbrug af plastik.

Langå: I december fremlagde regeringen sin handlingsplan "Plastik uden spild". Det var i forlængelse af den plan, at miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) mandag besøgte en lille håndfuld virksomheder, som bidrager positivt til at genanvende mere plastik og udnytte plastik som ressource. Mandag eftermiddag lagde han vejen forbi Dansk Affaldsminimering i Industridalen i Langå.

Strategien "Plastik uden spild" rummer 27 initiativer, hvor et af hovedelementerne er oprettelsen af et nationalt plastikcenter, som skal være samlingspunkt for den danske plastikindsats. Andre hovedinitiativer er forbud mod tynde plastikposer samt bedre og mere ens sortering og indsamling af plastikaffald.

Ifølge regeringen er plastik et både holdbart og billigt materiale, som ikke kan undværes, men plastik udgør samtidig et stort forureningsproblem globalt set. Plastikhandlingsplanen skal sikre, at plastik bruges med omtanke og genanvendes til nye produkter.

Netop derfor var det ikke tilfældigt, at miljøministeren og hans folk aflagde visit hos Industridalen i Langå. Dansk Affaldsminimering og et andet lokalt firma, MV Plast, arbejder i samarbejde med Randers Kommune på at genanvende den plastik, der bliver samlet ind fra husstande. Plasten er beskidt og vanskelig at have med at gøre, men kan anvendes til at lave nye produkter.

Planen for samarbejdet er, at kommunens affaldsterminal grovsorterer husstandenes plastikaffald, hvorefter al husholdningsplastik ryger videre til Dansk Affaldsminimering. Her bliver folks brugte emballage som eksempelvis kødbakker og remouladebøtter vasket og gjort klar til genanvendelse. Til sidst ender plastaffaldet hos MV Plast eller andre firmaer, som støber det om til nye ting.

Genbrugsprojektet i Randers har også den sidegevinst, at der faktisk er arbejdspladser i det. Således har Dansk Affaldsminimering allerede ti ansatte, der arbejder i treholdsskift.

Dansk Affaldssortering og miljøet

Dansk Affaldsminimering ApS (DA) indsamler og håndterer affald med henblik på at genanvende og nyttiggøre affaldet i videst mulig omfang.DA vil nedbringe miljøbelastningen fra affaldsbehandlingen hos sine kunder og vil arbejde med at nyttiggøre ressourcerne i affald bedst muligt.

DA vil sørge for bortskaffelse og korrekt miljømæssig håndtering af de indsamlede og modtagne fraktioner med så høj genindvindingsgrad som muligt.

DA vil sikre, at miljøbelastningen ved håndtering af affald ikke kan forekomme ved at sikre produktionslokaler og drift af maskiner og arbejde med løbende forbedringer.

DA vil overholde gældende lovkrav og andre krav og vil løbende sætte sig mål for miljøforbedringer for at fremme en bedre genanvendelse af affald og forebyggelse af forurening.

DA vil motivere og uddanne medarbejdere til at arbejde miljørigtigt og i overensstemmelse med miljøpolitikken og miljømål samt fremme miljøbevidsthed.

Kilde: Dansk Affaldsminimering ApS

Maja Dalsgaard uddeler prøver på små piller, der er udvundet af affaldsplastik. Foto: Annelene Petersen

Input fra de kloge

Jakob Ellemann-Jensen begrundede besøget med, at det var vigtigt få input fra kloge mennesker i forbindelse med planerne om at åbne et nationalt plastikcenter.

- Plastik er et udmærket produkt, men der bliver brændt alt for meget af det. Det er vigtigt, at vi genanvender så meget som muligt. Der er heldigvis en kæmpe opmærksomhed om emnet. Der går nærmest en bølge gennem Europa, sagde Jakob Ellemann-Jensen, inden direktør Kim Dalgsgaard trak ham med ind i den hellige hal, hvor plastikken bliver findelt, renset og omdannet til granulater og små piller, der kan anvendes til nye produkter.

Efterfølgende synes Jakob Ellemann-Jensen, at han havde fået de begavede input, han havde brug for, til det videre arbejde i regeringens kamp for at bruge plastikken med omtanke og genanvende det igen og igen til nye produkter.

- Jeg har fået en helt masse ud af det. Det giver noget at forlade sit skrivebord og se, hvordan tingene fungerer, og få inspiration til, hvad man kan gøre for at løse problemet, sagde Jakob Ellemann-Jensen, inden han steg ind i ministerbilen for at køre videre til næste etape af dagens tour de plastik, hos Aage Vestergaard Larsen i Mariager.

Annonce
Randers For abonnenter

Efter sag om facebook-opslag om mandestrip: Randers Kommune meldt til Arbejdstilsynet for dårligt psykisk arbejdsmiljø

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Akut mangel på vuggestuepladser presser kommunen til at gå med plan B: Men måske kræver det en plan C at nå i mål

Randers FC For abonnenter

Højt tempo og urolig fodboldkamp: Flere talenter satte sig igennem i sæsonens første sejr

Randers FC

5 ting, der er værd at vide før OB-Randers FC: Begge hold må undvære en profil i offensiven

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Randers FC

Quiztid om topscorer, tilskuersnit og obskure fakta: Hvor meget ved du egentlig om Randers FC’s start på sæsonen?

Debat For abonnenter

Vi skal da forlange at få mest muligt for pengene: Skørt at køre milliarderne ind på en palle

Kultur For abonnenter

Lyden af søndag lever i 'Giro 413': Hatten går stadig rundt efter 75 år

Randers

Kom og smag på Danmarks bedste: Fritidsmejerister laver nougatis i gourmet-særklasse - som i de gode gamle dage

Sport

Michael Laudrup løber med hæderen: Kåret som det største danske sportsnavn i 125 år

Randers

Hungry Dane åbner i nye lokaler: Lægger hårdt ud med første udkast til sit bud på Danmarks Bedste Burger 2022

Erhverv For abonnenter

Fiskenet fra Det Indiske Ocean på lang rejse: Erhvervsfolk fra Randers vil omdanne det til kvalitets genbrugsplast på ny fabrik

Indland

Chancen for at overleve hjertestop er ens i land og by: - Danskerne er fantastisk gode til at træde til 

Annonce