Annonce
Randers

Ud med de hvide vægge på sygehuset: Ind med skov og massevis af dyr

Kunstnere Kiss Jönsson har været på spil i flere lokaler og udenfor på Regionshpspitalet Randers. Til glæde for patienter, personale og besøgende. Foto: Peter Lund Krogsøe

Kunstneren Kiss Jönsson, KissArt, har "sluppet" danske og afrikanske dyr ud i lokaler, på vægge, mure og paneler på Regionshospitalet Randers.

Randers: Fem meter højt og en meter og 20 centimeter i bredden fyldt med farverige afrikanske dyr. Elefant, giraf, zebra. Vægmalerier med masser af detaljer, som mus, egern og små fugle, der kigger frem. Skovens dyr bag træstammer.

Der er kommet ret synlig udsmykning ind på Regionshospitalet Randers, hvor kunstneren Kiss Jönsson, KissArt, har ladet danske og eksotiske dyr boltre sig på væggene, langs paneler og på en mur udenfor.

- Det har været spændende. Sygehuset henvendte sig til mig med ideen om at dekorere et isolationsrum, et opholdslokale og en høj mur udenfor, og det er der så blandt andet kommet en skov ud af, siger Kiss Jönsson, der har hygget sig med opgaven.

Det er meningen, at man skal kigge godt efter i væg-dekorationerne. Her er der et par bedårende mus, der kigger frem på beskuere, Foto: Peter Lund Krogsøe

Folk kommer og snakker

- Jeg er vant til at stå og arbejde, hvor der er folk, og nogle gange er det næsten svært at få lavet noget, fordi folk gerne vil tale om det, jeg laver, siger Kiss Jönsson, der tilføjer, at hun lige nu står på et højt stillads i Brovst, hvor hun er ved at male en gavl udenfor med et lokomotiv, der kommer drønende.

Tilbage til opgaven på Regionshospitalet Randers, hvor opholdsstuen på børn og unge-afsnittet har fået et naturligt, kunstnerisk løft. Her er der blevet malet en skov, hvor store og små dyr titter frem og kalder på smilet og nysgerrigheden hos beskuerne.

Det har været et længe næret ønske at få piftet de hvide, kliniske omgivelser lidt op for oversygeplejerske Nina Søndergaard, Regionshospitalet Randers.

- Jeg er rigtig glad for det her rum. Jeg har faktisk sat mig herind flere gange for lige at mærke roen, og jeg håber virkelig, at vores børn og unge og deres forældre kan få samme oplevelse. At de kan finde lidt ro i de her omgivelser. Men også at de kan gå lidt på opdagelse. Og jeg er faktisk stolt over, at vi har sådan et rum. Det giver en god fornemmelse at sende folk herind. Men når det er sagt, så er der stadig meget tilbage at ønske. Afdelingen bærer præg af slitage, og at der ikke er ret meget sammenhæng i udsmykningen, lyder det fra Nina Søndergaard.

Foto: Peter Lund Krogsøe
Det er ikke hver dag, Kiss Jönsson bliver bedt om at lave et maleri på fem meter i højden, der skal kunne tåle at hænge udenfor. Foto: Peter Lund Krogsøe
Annonce

Kiggede lige ind i rød mur

Opholdsstuen er ikke det eneste, Kiss Jönsson har udsmykket på afdelingen. De skiftende beboere på én af afdelingens isolationsstuer kan nu nyde synet af et fem meter højt maleri spækket med afrikanske dyremotiver.

Udsigten fra stuen fik sig lidt af et knæk, da den fælles akutmodtagelse blev bygget. Her blev der foran vinduet bygget en rød mur, som altså nu har fået sig noget af en opgradering i kraft af Kiss Jönssons kunstneriske åre.

- De lå bare og kiggede ind i en rød mur før, siger Kiss Jönsson, der kom på noget af en opgave, da hun skulle male det store murmaleri på eternitplader, idet maleriet jo skulle kunne holde til vejret.

Foto: Peter Lund Krogsøe
Her kommer storken på besøg. Foto: Peter Lund Krogsøe
Annonce

Donationer betaler

Den nye udsmykning er blevet til takket være donationer, som afdelingen har samlet sammen over tid, fortæller oversygeplejerske Nina Søndergaard:

- Vi modtager både private donationer og donationer fra velgørende foreninger og virksomheder. Mange gange er donationerne øremærket noget specifikt, som for eksempel klovnene. De midler, vi har brugt her, er fra donationer uden specifikt formål, og dem har vi samlet sammen for netop at kunne lave en udsmykning til glæde for familierne, når de venter eller er indlagt. For at gøre det lidt mere hyggeligt og ikke så klinisk, siger oversygeplejersken.

Håbet er, at der er flere penge at gøre godt med, fordi gangene også godt kunne bruge lidt spræl. Her har Kiss Jönsson fået til opgave at komme med et tilbud.

Så måske er det ikke sidste gang patienter, personale og besøgende ser kunst fra KissArts hånd på sygehuset.

Foto: Peter Lund Krogsøe
Kiss Jönsson har i samråd med peronalet fået flyttet lidt om på møblementet i lokalerne, så vægmalerierne kommer bedre til skue. Foto: Peter Lund Krogsøe
Før var det bare et tv på en stor, hvid væg. Nu er tv'et nærmest integreret i skoven. Foto: Peter Lund Krogsøe
Afrikanske dyr for alle pengene. Nu er der da noget andet end en rød mur at kigge på, hvis man ligger i isolationsrum på Regionshospitalet randers. Foto: Kiss Jönsson.
Kunstneren Kiss Jönsson (til venstre) og oversygeplejerske Nina Søndergaard. Foto: Peter Lund Krogsøe
Personalet har fortalt Kiss Jönsson at brugerne af lokalet nu oplever en ro, som i skovens dybe, stille ro,når de er i det dekorerede opholdsrum. Foto: Peter Lund Krogsøe
Skitser til den fem meter høje vægdekoration. Foto: Kiss Jönsson
Annonce
Randers For abonnenter

Nye trængsler for trafikanter i Randers venter forude: Først var det Hvidemøllebroen, nu skal et af de mest befærdede kryds flyttes

Østjylland

Monsterkø på motorvejen: Trafikken lammet ved Skanderborg

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Østjylland

Politiet må ikke straffe fartsyndere i turistområde: Borgere føler sig magtesløse i spil mellem systemer

Randers For abonnenter

Marienlund skyder op med nye ejerlejligheder midt i populær bydel: Seks ud af 12 lejligheder er allerede solgt inden rejsegildet

Randers

Kære Verdo-kunde: Næste år skal du betale mere end dobbelt så meget som i år for at holde varmen i din bolig

Randers

Politiet søger vidner efter sag om blufærdighedskrænkelse: Fremmed satte sig ind på passagersædet og befamlede og kyssede 21-årig kvinde

Randers

Mand gjorde beboere utrygge i boligområde: Spyttede efterfølgende betjent i ansigtet og slog ham i hovedet med en sko

Randers FC For abonnenter

Det er muligt, tv ikke ville sende, men i Randers elsker vi pokalen af en grund

Debat

Debat: Forbruget af antipsykotisk medicin skal ned

Østjylland

Monsterkø på motorvejen: Trafikken lammet ved Skanderborg

Randers

Hotel Stephansen lukker restauranten til jul: - Det er vel en overgang på vej mod et salg af hotellet

Randers

Camilla og Finn er sikre i deres sag: Derfor lugter det på Randers Havn

Randers

Næsten alle partier står bag: 50 millioner kroner ekstra til børneområdet hvert år

Sport For abonnenter

Udkørt Randers HK-profil utilfreds med løst krudt i skudarmen: - Det er svært, når kroppen siger fra

Østjylland

Kandidat til HK's ledelse krænkede medarbejder verbalt til julefrokost

Annonce