Annonce
Randers

Ud med de hvide vægge på sygehuset: Ind med skov og massevis af dyr

Kunstnere Kiss Jönsson har været på spil i flere lokaler og udenfor på Regionshpspitalet Randers. Til glæde for patienter, personale og besøgende. Foto: Peter Lund Krogsøe

Kunstneren Kiss Jönsson, KissArt, har "sluppet" danske og afrikanske dyr ud i lokaler, på vægge, mure og paneler på Regionshospitalet Randers.

Randers: Fem meter højt og en meter og 20 centimeter i bredden fyldt med farverige afrikanske dyr. Elefant, giraf, zebra. Vægmalerier med masser af detaljer, som mus, egern og små fugle, der kigger frem. Skovens dyr bag træstammer.

Der er kommet ret synlig udsmykning ind på Regionshospitalet Randers, hvor kunstneren Kiss Jönsson, KissArt, har ladet danske og eksotiske dyr boltre sig på væggene, langs paneler og på en mur udenfor.

- Det har været spændende. Sygehuset henvendte sig til mig med ideen om at dekorere et isolationsrum, et opholdslokale og en høj mur udenfor, og det er der så blandt andet kommet en skov ud af, siger Kiss Jönsson, der har hygget sig med opgaven.

Det er meningen, at man skal kigge godt efter i væg-dekorationerne. Her er der et par bedårende mus, der kigger frem på beskuere, Foto: Peter Lund Krogsøe

Folk kommer og snakker

- Jeg er vant til at stå og arbejde, hvor der er folk, og nogle gange er det næsten svært at få lavet noget, fordi folk gerne vil tale om det, jeg laver, siger Kiss Jönsson, der tilføjer, at hun lige nu står på et højt stillads i Brovst, hvor hun er ved at male en gavl udenfor med et lokomotiv, der kommer drønende.

Tilbage til opgaven på Regionshospitalet Randers, hvor opholdsstuen på børn og unge-afsnittet har fået et naturligt, kunstnerisk løft. Her er der blevet malet en skov, hvor store og små dyr titter frem og kalder på smilet og nysgerrigheden hos beskuerne.

Det har været et længe næret ønske at få piftet de hvide, kliniske omgivelser lidt op for oversygeplejerske Nina Søndergaard, Regionshospitalet Randers.

- Jeg er rigtig glad for det her rum. Jeg har faktisk sat mig herind flere gange for lige at mærke roen, og jeg håber virkelig, at vores børn og unge og deres forældre kan få samme oplevelse. At de kan finde lidt ro i de her omgivelser. Men også at de kan gå lidt på opdagelse. Og jeg er faktisk stolt over, at vi har sådan et rum. Det giver en god fornemmelse at sende folk herind. Men når det er sagt, så er der stadig meget tilbage at ønske. Afdelingen bærer præg af slitage, og at der ikke er ret meget sammenhæng i udsmykningen, lyder det fra Nina Søndergaard.

Foto: Peter Lund Krogsøe
Det er ikke hver dag, Kiss Jönsson bliver bedt om at lave et maleri på fem meter i højden, der skal kunne tåle at hænge udenfor. Foto: Peter Lund Krogsøe
Annonce

Kiggede lige ind i rød mur

Opholdsstuen er ikke det eneste, Kiss Jönsson har udsmykket på afdelingen. De skiftende beboere på én af afdelingens isolationsstuer kan nu nyde synet af et fem meter højt maleri spækket med afrikanske dyremotiver.

Udsigten fra stuen fik sig lidt af et knæk, da den fælles akutmodtagelse blev bygget. Her blev der foran vinduet bygget en rød mur, som altså nu har fået sig noget af en opgradering i kraft af Kiss Jönssons kunstneriske åre.

- De lå bare og kiggede ind i en rød mur før, siger Kiss Jönsson, der kom på noget af en opgave, da hun skulle male det store murmaleri på eternitplader, idet maleriet jo skulle kunne holde til vejret.

Foto: Peter Lund Krogsøe
Her kommer storken på besøg. Foto: Peter Lund Krogsøe
Annonce

Donationer betaler

Den nye udsmykning er blevet til takket være donationer, som afdelingen har samlet sammen over tid, fortæller oversygeplejerske Nina Søndergaard:

- Vi modtager både private donationer og donationer fra velgørende foreninger og virksomheder. Mange gange er donationerne øremærket noget specifikt, som for eksempel klovnene. De midler, vi har brugt her, er fra donationer uden specifikt formål, og dem har vi samlet sammen for netop at kunne lave en udsmykning til glæde for familierne, når de venter eller er indlagt. For at gøre det lidt mere hyggeligt og ikke så klinisk, siger oversygeplejersken.

Håbet er, at der er flere penge at gøre godt med, fordi gangene også godt kunne bruge lidt spræl. Her har Kiss Jönsson fået til opgave at komme med et tilbud.

Så måske er det ikke sidste gang patienter, personale og besøgende ser kunst fra KissArts hånd på sygehuset.

Foto: Peter Lund Krogsøe
Kiss Jönsson har i samråd med peronalet fået flyttet lidt om på møblementet i lokalerne, så vægmalerierne kommer bedre til skue. Foto: Peter Lund Krogsøe
Før var det bare et tv på en stor, hvid væg. Nu er tv'et nærmest integreret i skoven. Foto: Peter Lund Krogsøe
Afrikanske dyr for alle pengene. Nu er der da noget andet end en rød mur at kigge på, hvis man ligger i isolationsrum på Regionshospitalet randers. Foto: Kiss Jönsson.
Kunstneren Kiss Jönsson (til venstre) og oversygeplejerske Nina Søndergaard. Foto: Peter Lund Krogsøe
Personalet har fortalt Kiss Jönsson at brugerne af lokalet nu oplever en ro, som i skovens dybe, stille ro,når de er i det dekorerede opholdsrum. Foto: Peter Lund Krogsøe
Skitser til den fem meter høje vægdekoration. Foto: Kiss Jönsson
Annonce
Randers For abonnenter

Stigende antal millioner når aldrig borgerne: I én kommune går halvdelen af pengene til cheflønninger og støttefunktioner

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Sagen afgjort: Ny ambulance-station i Randers Syd bliver indflytningsklar i julemåneden

Randers FC For abonnenter

Disse 5 ting skal vi blive klogere på, før det bliver alvor i Randers FC

Alarm 112

Fik slag i ansigtet: 19-årige frarøvet taske og studenterhue

Randers

Arrangører får længe ventet grønt lys: Ude Af Kontrol og Cascada indtager Justesens Plæne i festugen

Sport For abonnenter

Chris og Melskens' mavefornemmelse kaldte på noget nyt: Randers Freja får nyt trænerteam med Vorup-rødder

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Sport

Tordenguden Andreas Christensen: - Vi tager lyden fra Danmark med til Amsterdam

Randers

Endnu en legeplads udsat for hærværk: - Der er nogen, der er gået mere eller mindre amok med en sprittusch

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Randers

Smadrede bilrude og stjal højttaler: - Du kan bare melde det til forsikringen

Randers For abonnenter

Frustrerede politikere om nej til byggeri i to etager: Skal vi til at bo i jordhuler?

Alarm 112

Brandfolk genoplivede kat på åben gade: Nu er der godt nyt fra dyrehospitalet

Annonce