Annonce
Navne

Usædvanlig baggrund for ny kartoffeltyskerbog

Henny Mikkelsens bog præsenteres fredag 13. marts. Privatfoto
Tidligere skoletandlæge i Viborg, Henny Mikkelsen, blev grebet af slægtsforskning.

I nogle dage i 2010 var daværende tandlæge ved Nordre Skole i Viborg, Henny Mikkelsen, sammen med sin mand, psykolog Fritz Mikkelsen, på ferie på Bali.

To gange under opholdet pegede nogle af de stedlige beboere på Fritz Mikkelsen med bemærkningen "You look like Saddam Hussein". Hjemvendt fra ferien besluttede Henny Mikkelsen sig for at finde ud af sin mands slægtshistorie, og det skulle vise sig, at han - absolut uden selv at ane det - er af kartoffeltysk oprindelse, født i 1945 i Randers af en mor, der som ung pige havde heddet Betzer - et meget typisk kartoffeltysk navn.

- Begynder man på slægtsforskning, er det nærmest som narkotika - man bliver afhængig af det, siger den i dag 71-årige Henny Mikkelsen. Og for hendes vedkommende udmønter interessen sig nu i en bog med titlen "De fremmede".

I den uhyre velskrevne bog tages udgangspunkt tilbage i 1759, da de første såkaldte kolonister kom fra det sydlige Tyskland til Danmark og slog sig ned på egnen syd for Viborg. Man følger udviklingen gennem seks generationer, sluttende i Randers, hvor Henny Mikkelsens senere ægtefælle kom til verden.

Bogen er fiktion - og dog. For dens udgangspunkt med en grædende lille pige, Else Katrine Betzer, der i en dag i 1935 kom grædende hjem fra skole til lejligheden på Viborgvej i Randers, fordi hun var blevet drillet med sit sorte hår og sine brune øjne, er fakta, og bogen klinger også faktuelt ud med beretningen om, hvordan den smukke kvinde senere blev gift med Niels Kusk Mikkelsen, der drev slagterforretning på Udbyhøjvej. De blev forældre til Fritz Mikkelsen, der altså blev sammenlignet med Saddam Hussein, Iraks diktator. Selv efter så mange år i Danmark var der præg fra de tyske egne, ikke langt fra Frankrig, hvorfra kolonisterne kom.

Barske vilkår

I sin bog beskriver Henny Mikkelsen de mere end barske vilkår, kolonisterne blev mødt med - alle løfter fra Danmark til trods. Elendig hedejord, primitive boliger og langtfra imødekommenhed fra danskerne. Slet ikke, når de drog til torvs med deres varer i Viborg.

Adskillige gav op og drog tilbage til Tyskland eller valgte at prøve lykken andre steder i verden. Men ikke desto mindre er 59 oprindeligt tyske familier i dag blevet til ca. 500.000 danskere. Deres efternavne er typiske - Würtz og Bitsch er blandt de oftest forekommende. Men nævnes kan også navne som Betzer, Bräuner, Lauth, Harritz og Hermann.

I sin bog fortæller Henny Mikkelsen om dagliglivet for kolonisterne, om deres bestræbelser på at få en kirke - som bekendt i Frederiks - og om de spændinger, der også kunne være kolonisterne imellem. Skulle et bryllup nu stå i Karup eller i Frederiks, for eksempel.

I bogen får Henny Mikkelsen også flettet lokalhistorie, danmarkshistorie og international historie sammen. Eksempler er, hvordan krigene i 1848-50 og 1864 påvirkede forholdet mellem danskere og tyskere på Alheden.

Annonce

Rindsholm og Randers

Henny og Fritz Mikkelsen boede i en lang årrække på et landbrug ved Rindsholm. Henny Mikkelsen gik på efterløn i 2011 efter 38 år som skoletandlæge på Nordre Skole i Viborg. Fritz Mikkelsen virkede som psykolog ved den daværende Tjele Kommune og siden ved Viborg Amt.

Efter at ejendommen ved Rindsholm var afhændet, boede ægteparret i et par år i deres sommerhus ved Lystrup Strand, men har siden februar 2019 boet i en lejlighed i Chr. R. Huset i Randers. De er forældre til to døtre og en søn og har syv børnebørn.

Henny Mikkelsen har tidligere udgivet let læselige bøger for børn. For 20 år siden udgav hun "Kindtanden Knud", som for kort tid siden er genudgivet, nu med en anden illustrator. Og apropos illustrationer har hun tidligere udgivet bogen "Sutteprinsessen" med tegninger af Ursula Seeberg, datter af nu afdøde Peter Seeberg.

"De fremmede" er udgivet på Forlaget Bogform i Randers. Da Henny Mikkelsen valgte netop det forlag, vidste hun ikke, at dets indehaver, Bjarne Smed, rent faktisk også er af kartoffeltysk slægt, nemlig af grenen Würtz.

Bogen præsenteres i Cykelbørsen fredag 13. marts fra klokken 17.

Medlemmer af foreningen Kartoffeltyskerne kan ved generalforsamlingen 25. april i Frederiks købe bogen og få den signeret af forfatteren.

Annonce
Randers For abonnenter

Kunderne slår alarm over randersfirma: Køb kun noget, hvis du kan undvære de penge

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Konflikten vokser: Ulovligt at kvæg drikker vand af grøft, mener modstandere af naturnationalpark - og klager til kommunen

Navne For abonnenter

Den nye rektor på Randers Statsskole kunne i stedet have siddet i en traktor på marken

Randers

Ikonisk Randers-bygning står helt skarpt efter renovering: Se de flotte billeder her

Erhverv

Trods corona: Mange nye virksomheder poppede op i Randers sidste år

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Randers FC For abonnenter

Randers FC's talentfulde terrier har rystet svær start af sig: Hvert minut i foråret er en bonus

Ny direktør skal vende minus til plus: Står det til Allan skal hele verden kende til Help Care Companys patenterede øjenskyl

Randers

Michael Aastrup Jensen blev i weekenden far til en pige: Navnet var til langvarig forhandling

Fængslet spionchef bruger ikke mulighed for appel til landsret

Randers

Efter bølge af indbrud i biler: Dommer fængsler tre udlændinge mistænkt for at være på tyvetogt

Randers For abonnenter

Tomme boliger råber på indflyttere: Nybyggeri på Thors Bakke til unge studerende er kun fyldt godt en fjerdedel op

Randers

Stort smitteudbrud rammer lokal folkeskole: Kun halvdelen af eleverne mødte ind mandag morgen

Annonce