Annonce
Navne

Usædvanlig baggrund for ny kartoffeltyskerbog

Henny Mikkelsens bog præsenteres fredag 13. marts. Privatfoto
Tidligere skoletandlæge i Viborg, Henny Mikkelsen, blev grebet af slægtsforskning.

I nogle dage i 2010 var daværende tandlæge ved Nordre Skole i Viborg, Henny Mikkelsen, sammen med sin mand, psykolog Fritz Mikkelsen, på ferie på Bali.

To gange under opholdet pegede nogle af de stedlige beboere på Fritz Mikkelsen med bemærkningen "You look like Saddam Hussein". Hjemvendt fra ferien besluttede Henny Mikkelsen sig for at finde ud af sin mands slægtshistorie, og det skulle vise sig, at han - absolut uden selv at ane det - er af kartoffeltysk oprindelse, født i 1945 i Randers af en mor, der som ung pige havde heddet Betzer - et meget typisk kartoffeltysk navn.

- Begynder man på slægtsforskning, er det nærmest som narkotika - man bliver afhængig af det, siger den i dag 71-årige Henny Mikkelsen. Og for hendes vedkommende udmønter interessen sig nu i en bog med titlen "De fremmede".

I den uhyre velskrevne bog tages udgangspunkt tilbage i 1759, da de første såkaldte kolonister kom fra det sydlige Tyskland til Danmark og slog sig ned på egnen syd for Viborg. Man følger udviklingen gennem seks generationer, sluttende i Randers, hvor Henny Mikkelsens senere ægtefælle kom til verden.

Bogen er fiktion - og dog. For dens udgangspunkt med en grædende lille pige, Else Katrine Betzer, der i en dag i 1935 kom grædende hjem fra skole til lejligheden på Viborgvej i Randers, fordi hun var blevet drillet med sit sorte hår og sine brune øjne, er fakta, og bogen klinger også faktuelt ud med beretningen om, hvordan den smukke kvinde senere blev gift med Niels Kusk Mikkelsen, der drev slagterforretning på Udbyhøjvej. De blev forældre til Fritz Mikkelsen, der altså blev sammenlignet med Saddam Hussein, Iraks diktator. Selv efter så mange år i Danmark var der præg fra de tyske egne, ikke langt fra Frankrig, hvorfra kolonisterne kom.

Barske vilkår

I sin bog beskriver Henny Mikkelsen de mere end barske vilkår, kolonisterne blev mødt med - alle løfter fra Danmark til trods. Elendig hedejord, primitive boliger og langtfra imødekommenhed fra danskerne. Slet ikke, når de drog til torvs med deres varer i Viborg.

Adskillige gav op og drog tilbage til Tyskland eller valgte at prøve lykken andre steder i verden. Men ikke desto mindre er 59 oprindeligt tyske familier i dag blevet til ca. 500.000 danskere. Deres efternavne er typiske - Würtz og Bitsch er blandt de oftest forekommende. Men nævnes kan også navne som Betzer, Bräuner, Lauth, Harritz og Hermann.

I sin bog fortæller Henny Mikkelsen om dagliglivet for kolonisterne, om deres bestræbelser på at få en kirke - som bekendt i Frederiks - og om de spændinger, der også kunne være kolonisterne imellem. Skulle et bryllup nu stå i Karup eller i Frederiks, for eksempel.

I bogen får Henny Mikkelsen også flettet lokalhistorie, danmarkshistorie og international historie sammen. Eksempler er, hvordan krigene i 1848-50 og 1864 påvirkede forholdet mellem danskere og tyskere på Alheden.

Annonce

Rindsholm og Randers

Henny og Fritz Mikkelsen boede i en lang årrække på et landbrug ved Rindsholm. Henny Mikkelsen gik på efterløn i 2011 efter 38 år som skoletandlæge på Nordre Skole i Viborg. Fritz Mikkelsen virkede som psykolog ved den daværende Tjele Kommune og siden ved Viborg Amt.

Efter at ejendommen ved Rindsholm var afhændet, boede ægteparret i et par år i deres sommerhus ved Lystrup Strand, men har siden februar 2019 boet i en lejlighed i Chr. R. Huset i Randers. De er forældre til to døtre og en søn og har syv børnebørn.

Henny Mikkelsen har tidligere udgivet let læselige bøger for børn. For 20 år siden udgav hun "Kindtanden Knud", som for kort tid siden er genudgivet, nu med en anden illustrator. Og apropos illustrationer har hun tidligere udgivet bogen "Sutteprinsessen" med tegninger af Ursula Seeberg, datter af nu afdøde Peter Seeberg.

"De fremmede" er udgivet på Forlaget Bogform i Randers. Da Henny Mikkelsen valgte netop det forlag, vidste hun ikke, at dets indehaver, Bjarne Smed, rent faktisk også er af kartoffeltysk slægt, nemlig af grenen Würtz.

Bogen præsenteres i Cykelbørsen fredag 13. marts fra klokken 17.

Medlemmer af foreningen Kartoffeltyskerne kan ved generalforsamlingen 25. april i Frederiks købe bogen og få den signeret af forfatteren.

Annonce
Randers For abonnenter

Stigende antal millioner når aldrig borgerne: I én kommune går halvdelen af pengene til cheflønninger og støttefunktioner

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Sagen afgjort: Ny ambulance-station i Randers Syd bliver indflytningsklar i julemåneden

Randers FC For abonnenter

Disse 5 ting skal vi blive klogere på, før det bliver alvor i Randers FC

Alarm 112

Fik slag i ansigtet: 19-årige frarøvet taske og studenterhue

Randers

Arrangører får længe ventet grønt lys: Ude Af Kontrol og Cascada indtager Justesens Plæne i festugen

Sport For abonnenter

Chris og Melskens' mavefornemmelse kaldte på noget nyt: Randers Freja får nyt trænerteam med Vorup-rødder

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Navne

Zonen Randers er tilbage i vagtstuen

Randers

Endnu en legeplads udsat for hærværk: - Der er nogen, der er gået mere eller mindre amok med en sprittusch

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Randers

Smadrede bilrude og stjal højttaler: - Du kan bare melde det til forsikringen

Randers For abonnenter

Frustrerede politikere om nej til byggeri i to etager: Skal vi til at bo i jordhuler?

Alarm 112

Brandfolk genoplivede kat på åben gade: Nu er der godt nyt fra dyrehospitalet

Annonce