Annonce
Randers

Minister helt vild med ambitioner i Fussingø - store græssende dyr skal lukkes ud på kæmpe areal

Fra venstre: Carsten Bach (LA), Torben Hansen (S) og Jakob Ellemann-Jensen (V). Foto: Annelene Petersen

Miljø- og fødevareministeren med følge kom et smut forbi Fussingø i aprilsol for at give startskuddet til mere vild natur. Landbrugsjord hives ud af produktion, og store, græssende dyr skal slippes løs på et kæmpe-område.

Fussingø: I bestræbelserne på at få mere vild natur, med større mangfoldighed i både flora og fauna til følge, skal en stor bid hives ud af produktion og nedgræsses naturligt i Fussingø. Det er statsejet jord, og det ligger derfor lige til højrebenet, at Miljø- og Fødevareministeriet giver naturen en hjælpende hånd her.

Og det kom miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) forbi og slog et slag for på en ganske almindelig torsdag. Med følge af en hel masse grønklædte folk fra Naturstyrelsen samt den miljøpolitiske ordfører for Liberal Alliance, Carsten Bach, og borgmester Torben Hansen (S) fra Randers.

I alt 500-600 hektar varieret jord hos Naturstyrelsen Kronjylland skal være med i et eksperiment og gøres mere vild, og det betyder, at 71 hektar landbrugsjord skal tages ud af produktion ved Fussingø Slot. Resten er skov, sø, overdrev og engarealer.

- Er det Naturstyrelsens opgave at drive landbrug, spurgte han retorisk og svarede selv:

- Nej, det er det egentlig ikke, det har vi en landbrugsstyrelse til.

- Der skal nogle store græssere ud, og så skal naturen ellers være uberørt. Vi har en målsætning om, at vi skal have mere natur, større natur og vildere natur, og så er det godt at begynde her med så meget jord, at det virkelig kan mærkes, sagde ministeren og tilføjede, at hvornår det sker, eller hvilke dyr, der skal indkøbes, vil han ikke kloge sig på.

- Men det bliver hverken pandaer eller elefanter, det tør jeg godt love, tilføjede han spøgefuldt.

Forstfuldmægtig Matilde Raahede, Naturstyrelsen Kronjylland, forklarer, og miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen kigger. Foto: Annelene Petersen

Med på råd

Både eksperter, universiteter og fagfolk, samt brugere af skovene i Fussingø skal tages med på råd, og det kan godt komme til at tage en rum tid, før indhegning står klar, og dyr slippes ud.

- Det her er jo ikke noget, vi bare lige gør. Der følger 17 millioner kroner med fra staten over en fire-årig periode, og jeg kan godt sige, at det bliver ikke i indeværende år, at der kommer en indhegning op, siger Peter Ilsøe, direktør for Naturstyrelsen.

- Vi har jo også alletiders gode mulighed for at få tænkt os rigtig godt om, og vi har også tid til det, før vi beslutter os, indskød Matilde Raahede, der er forstfuldmægtig ved Naturstyrelsen Kronjylland.

Hun fortalte om området både historisk og om naturens beskaffenhed.

Biolog ved Naturstyrelsen Kronjylland, Jan Grundtvig Højlund, fortalte lidt om biodiversiteten i den uberørte skov, hvor dødt træ får lov at ligge. Til stor glæde for svampe og insekter. I Fussingø har en del skov stået uberørt hen siden først i 1990'erne og i andre områder endnu længere tid.

Sammen med afgræsning og mere vand skal det give mangfoldigheden et løft i disse tider, hvor eksempelvis insekterne dør i hobetal.

Annonce

Glad og stolt

Borgmester Torben Hansen (S) nævnte, at området bliver brugt af rigtig mange borgere, både sommer og vinter.

- Og det gør mig glad og stolt, at det lige bliver her, den vilde natur skal have et løft for alvor i fuld skala. Det bliver godt for lokalområdet, sagde han.

Samtidig, kort derfra, er der 20 millioner kroner på vej til at sikre de bevaringsværdige Læsten Bakker, så områdets natur har for alvor myndighedernes bevågenhed.

Også vicedirektøren i Naturstyrelsen, Signe Nepper Larsen, var med på turen og hun indskød, at kunne man få heste ud at græsse, så havde det straks manges interesse.

- Vi ved, at så vil rigtig mange følge med i, hvad der sker, når der lukkes heste ud, sagde hun.

Miljøministeren, som var begyndt sin natur-tour i Hoppes Skov ved Kolding, hvor der var fokus på friluftsliv, skulle efter Fussingø videre til Kalø Gods ved Rønde, hvor der skulle tales om omlægning af statslige landbrugsarealer til natur.

Jakob Ellemann-Jensen var i strålende humør, da han sammen med alle de andre spiste en sandwich ved bålet i solen og således nød en "dag på kontoret":

- Man kunne jo også bruge slottet som sommer-residens for ministeren, der er jo legeplads til børnene og det hele, jokede han.

- Eller man kunne også flytte miljø- og fødevareministeriet hertil, fortsatte han til selskabets store morskab.

Det blev "en god dag på kontoret" for miljø- og fødevareministeren, der var på besøg i Fussingø torsdag. Foto: Annelene Petersen
Annonce
Sport For abonnenter

Genlæs livebloggen: Randers HK smadrer sidste sæsons onde ånd

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Kære Verdo-kunde: Næste år skal du betale mere end dobbelt så meget som i år for at holde varmen i din bolig

Randers For abonnenter

Nye trængsler for trafikanter i Randers venter forude: Først var det Hvidemøllebroen, nu skal et af de mest befærdede kryds flyttes

Randers

Et velfærds-valgbudget med en luns til alle: Se her hvor politikerne vil lave nye tiltag i 2022-2024

Østjylland

Politiet må ikke straffe fartsyndere i turistområde: Borgere føler sig magtesløse i spil mellem systemer

Randers

Politiet søger vidner efter sag om blufærdighedskrænkelse: Fremmed satte sig ind på passagersædet og befamlede og kyssede 21-årig kvinde

Randers FC For abonnenter

Det er muligt, tv ikke ville sende, men i Randers elsker vi pokalen af en grund

Danmark For abonnenter

Fuldtidsansat og fattig: Ulighed er blevet et stort tema ved tysk valg

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Randers

Hotel Stephansen lukker restauranten til jul: - Det er vel en overgang på vej mod et salg af hotellet

Randers

Camilla og Finn er sikre i deres sag: Derfor lugter det på Randers Havn

Randers

Mand gjorde beboere utrygge i boligområde: Spyttede efterfølgende betjent i ansigtet og slog ham i hovedet med en sko

Randers For abonnenter

Marienlund skyder op med nye ejerlejligheder midt i populær bydel: Seks ud af 12 lejligheder er allerede solgt inden rejsegildet

Randers

Næsten alle partier står bag: 50 millioner kroner ekstra til børneområdet hvert år

Annonce