Nekrolog: Fundamentet var ærlighed

Betty og Ib Frederiksen. Arkivfoto: Lars Rasborg

Nekrolog: Fundamentet var ærlighed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hele fundamentet for Ib Frederiksens virke - det være sig politisk som i hans private tilværelse var ærlighed. Det var egentlig ikke noget, han kokketerede med, men tog som en selvfølge. Det er én af grundene til, at eftertiden vil betragte ham som en af de helt store og formentlig sidste danske politiker, der både nåede at være borgmester, landbrugs og fiskeriminister samt ikke mindst en stærk amtsborgmester i det daværende Århus Amtsråd.

Tidligt mandag morgen døde Ib Frederiksen på Aalborg Sygehus. Mæt af dage og præget af sorgen over at have mistet sin trofaste hustru gennem mere end 65 år Betty Frederiksen, der døde i april måned. Netop her er det på sin plads at understrege, at Betty Frederiksen med sine bramfrie ord var sin mands allernærmeste rådgiver i snart sagt enhver henseende.

Ib Frederiksen måtte arbejde benhårdt for din politiske succes. Der var mange højdepunkter og naturligvis også skuffelser, når han følte sig svigtet, fordi folk omkring ham ikke var ærlige. Det politiske parnas på Christiansborg havde svært ved at kapere den stædige jyde, der lynhurtigt fik tilnavnet Kalkun-Ib - en nedladende karakteristik af den hårdt arbejdende minister.

Ib Frederiksen

Født 9. august 1927 i Svenstrup ved Aalborg og søn af forstander Thøger Frederiksen og hustru Theodore.Uddannet landmand og senere kyllingeproducent sammen mede hustruen Betty Frederiksen på Midtbjerg i Mariager, hvor tre børn - en datter Hanne samt sønnerne Thorkild og Iver voksede op.Sognerådsmedlem 1962-1966 i Vester Tørslev-Svenstrup, medlem af Mariager byråd fra 1966-1971, borgmester samme sted fra 1970-71. Landbrugsminister i Krags tredje regering i oktober 1971. Fortsatte som landbrugsminister i Anker Jørgensens første regering frem til december 1973. Nåede tillige i 1973 nogle få måneder at være både landbrugs og fiskeriminister, 1974 medlem af Århus Amtsråd og amtsborgmester fra 1981 til 1998. Igen medlem af Mariager Byråd fra 1994-98.Talrige tillidshverv. De væsentligste: I flere omgange medlem af både hovedbestyrerelse og forretningsudvalg i Socialdemokratiet, næstformand i Amtsrådsforeningen af flere omgange samt formand for Sygesikringens Forhandlingsudvalg, markant formand for fjerkrægiganten Danpo samt formand for Samsø-færgerne.Fritidsinteresser: Har sejlet landet tyndt med motorsejler og gennem årene altid dyrker motion bl. a. i form af løb, svømning og badminton.

Nærheden det vigtigste

Ib Frederiksen var optaget af den politiske nærhed. Det var her, han så mulighederne i at udrette en masse til gavn for det lokalsamfund, han og familien selv var en del af. Han var uhyre arbejdsom og flittig. Resultatsøgende i sit politiske arbejde som oftest med stor succes.

Han var medlem af amtsrådet fra 1974 og amtsborgmester i 18 år. Blandt hans store fortjenester er den sygehusstruktur, der netop i disse år foldes ud i fuldt flor i Århus. I virkeligheden var det Ib Frederiksen, der grundlagde basis for den struktur ved at nedlægge en række mindre sygehuse og ved at lade Skejby Sygehus udvikle sig til Vestdanmarks store flagskib.

Ib Frederiksen var en solid politisk håndværker. Han stolede blindt på samarbejdet med de fremtrædende venstrefolk Søren Vestergaard og Knud Erik Særkjær. Sammen har de ansvaret for mange konstitueringsaftaler, der skabte et solidt S og V flertal i amtsrådet.

På det overordnede plan i bl.a. Amtsrådsforeningen var det folk som afdøde Kr. Philipsen og regionernes netop afgåede formand Bent Hansen, Viborg, der kom tættest på Ib Frederiksen. Han stolede på sit embedsværk og arbejdede loyalt i forhold til den socialdemokratiske organisation.

Klar arbejdsfordeling

Der var en klar arbejdsfordeling i Ib Frederiksens private liv. Fruen tog sig af hovedparten af kyllingevirksomheden på Midtbjerg ved Mariager. Han var i stedet formand for Danpo, endda i mange år. Sammen var Betty og Ib Frederiksen i deres sparsomme fritid glad for både at rejse og sejle i den norskbyggede Vikness motorsejler. Det blev til mange ture både i og udenfor Mariager Fjord. Også samværet med naboer og gode venner havde høj prioritet

Ib Frederiksen efterlader tre børn, datteren Hanne og sønnerne Iver og Thorkild. Desuden flere børnebørn og oldebørn.

Ib Frederiksen begraves fredag 29. juni klokken 12.00 fra Mariager Kirke.

Nekrolog: Fundamentet var ærlighed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce