Forældre om større skoledistrikter: Det er en ren foræring til privatskolerne

På Gammelgårsskolen i Åbyhøj er tanken om en privatskole begyndt at ulme blandt forældre, der ikke bryder sig om Aarhus Kommunes forslag om større skoledistrikter. Arkivfoto: Flemming Krogh

Forældre om større skoledistrikter: Det er en ren foræring til privatskolerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nærheden forsvinder fra folkeskolen, hvis politikerne i Aarhus gennemfører forslaget om ændrede skoledistrikter. Det mener formanden for Skole og Forældre Aarhus. I Åbyhøj puster forslaget ild i gløderne under en mulig privatskole.

Aarhus: En rigtig dårlig idé. Så kort kan Janus Boye, formand for Skole og Forældre Aarhus, sammenfatte sin holdning til det spareforslag, der er fremlagt af Børn og Unge i Aarhus Kommune.

Forslaget indebærer blandt andet, at de nuværende 46 skoledistrikter brydes op og samles i 19 større enheder. De nye skoledistrikter får én fælles ledelse, én skolebestyrelse, og børnene skal kunne fordeles mellem de to-tre skoler, der bliver lagt sammen.

- I spareforslaget bliver det præsenteret som en nænsom løsning, hvor man fjerner noget ledelse uden at gøre indholdet af folkeskolen dårligere. Det lyder næsten helt ufarligt, men det betyder, at folkeskolen i Aarhus får en helt ny form. I stedet for 46 lokale skoler vil man lave 19 "superskoler" med flere undervisningssteder. Dermed bevæger vi os væk fra den nærhed, folkeskolen har i dag, mener Janus Boye.

Når man fjerner den lokale skoleleder, vil det smitte af på både børn, lærere og pædagoger, forudser Janus Boye.

- Vi kan som forældre se, at synlig skoleledelse gør en kæmpe forskel. Med store superskoler vil man få skoleledere, der kigger på data og regneark fremfor lokal udvikling og samarbejde, for eksempel med den lokale idrætsforening eller musikskole.

Flere skolebørn vil få længere til skole, og skolebestyrelserne rykker samtidig længere væk fra forældrene.

- Det vil gøre det sværere at rekruttere forældre til skolebestyrelserne, fordi det bliver meget store butikker, der vil beskæftige sig med meget overordnede problemstillinger, mener Janus Boye.

Orienteringsmøder
Flere skolebestyrelser har på baggrund af Aarhus Kommunes spareforslag arrangeret lokale orienteringsmøder for forældre.Børn og Unge har desuden inviteret skolebestyrelser og andre høringsparter til fire orienteringmøder i denne uge:

Omrade Grenavej Øst og Grenavej Vest: Risskov, Strandskolen, Ellevangskolen, Skæring Skole, Sølystskolen, Skødstrup Skole, Virupskolen, Harup-Elev Skole, Lystrup Skole og Elsted Skole Mandag den 27. august klokken 19.30-21.00 i festlokalet pa Sølystskolen, Ega Havvej 5, 8250 Ega.

Omrade Randersvej og Viborgvej: Bakkegardskolen, Katrinebjergskolen, Lisbjergskolen, Samsøgades Skole, Skovvangskolen, Vorrevangskolen, Ellekærskolen, Hasle Skole, Møllevangskolen, Sabro-Korsvejskolen, Skjoldhøjskolen og Tilst Skole. Mødet finder sted onsdag den 29. august klokken 19-20.30 pa i festlokalet pa Møllevangskolen, Møllevangs Alle 20, 8210 Aarhus V.

Omrade Silkeborgvej og Skanderborgvej: Engdalskolen, Gammelgardskolen, Næshøjskolen, Sødalskolen, Tovshøjskolen, Aby Skole, Bavnehøj Skole, Højvangskolen, Rosenvangskolen, Søndervangskolen, Vestergardskolen og Viby Skole. Mødet finder sted torsdag den 30. august klokken 17.30-19 i aulaen pa Aby Skole, Abyvej 80, 8230 Aabyhøj.

Omrade Horsensvej og Oddervej: Tranbjergskolen, Holme Skole, Læssøesgade Skole, Frederiksbjerg Skole, Rundhøjskolen, Beder Skole, Kragelundskolen, Malling Skole, Marslet Skole, Skade Skole og Solbjergskolen. Mødet finder sted torsdag den 30. august klokken 19.30-21.00 i Cafeen pa Frederiksbjergskolen, Ingerslevs Boulevard 2, 8000 Aarhus C.

På møderne vil konstitueret direktør for Børn og Unge, Søren Aakjær, orientere om spareforslaget.

Det er endnu ikke meldt ud, om der også arrangeres borgermøder med mulighed for politisk debat.
- Den nye skolestruktur er en ren foræring til privatskolerne, siger Janus Boye, formand for Skole og Samfund i Aarhus. Foto: Maj Carboni, Skole og Samfund
- Den nye skolestruktur er en ren foræring til privatskolerne, siger Janus Boye, formand for Skole og Samfund i Aarhus. Foto: Maj Carboni, Skole og Samfund

Privatskole som protest

Janus Boye anerkender, at også skolerne må bidrage, når kommunen fattes penge. Men med sammenlægningen af skoledistrikterne rokker man med hele den grundlæggende idé bag den nære, lokale folkeskole.

- Det er en ren foræring til privatskolerne, siger Janus Boye.

I Åbyhøj har spareforslaget allerede givet anledning til strøtanker om et privat alternativ. Mandag dukkede gruppen "Åbyhøj Privatskole" op på Facebook, og i løbet af få timer havde gruppen små 100 medlemmer.

Bag gruppen står Karen Kjær Larsen, der har børn på Gammelgårdsskolen. Hun bryder sig ikke om udsigten til, at man fremover ikke er sikret en plads på den lokale skole.

- Jeg er bekymret for, at vi mister det fællesskab og det miljø, som er bygget op omkring den lokale skole, og som fortsætter, når eleverne går direkte fra skole til fritidsaktiviteter, siger Karen Kjær Larsen.

Skolerne i Åbyhøj står desuden til at løfte en stor del af den integrationsopgave, der også ligger i forslaget til nye skoledistrikter. Andelen af børn med sprogstøttebehov vil i de nye skoleskole for Åbyhøj-Hasle-Brabrand nå op på 27 procent, og andelen af børn med ikke-vestlig herkomst vil ifølge kommunens beregninger være 40,3 procent.

- Vi har i forvejen en relativt høj andel af tosprogede elever, men vi har en velfungerende skole, hvor lærere, pædagoger og ledelse har formået at skabe et godt sammenhold. Én af grundene til, at vi har valgt folkeskolen, er, at vi gerne vil støtte op om den integration. Men når vi op på 40 procent, kommer vi langt over grænsen for, hvad vi kan løfte, siger Karen Kjær Larsen.

Kommer det dertil, ser hun kun ét alternativ:

- Det, vi har tilbage at gribe til, er vores frie ret til lave en privatskole. Jeg håber ikke, at det bliver nødvendigt. Jeg håber, at politikerne finder ud af, at det her ikke er en gangbar vej. Men skulle det komme så vidt, er jeg ikke i tvivl om, at det kan lade sig gøre. Der er masser af ressourcestærke forældre i Åbyhøj, så det kan vi sagtens, siger Karen Kjær Larsen.

Høringssvarene ruller

Spareforslaget er i høring frem til 12. september. At dømme på interessen for Facebookgruppen "Bevar skolerne i Aarhus" kan Børn og Unge forberede sig på masser af reaktioner. Gruppen har hen over weekenden samlet flere end 7.000 medlemmer.

Høringssvarene er allerede begyndt at løbe ind på kommunens hjemmeside.

Flere forældre påpeger, at større skoledistrikter vil virke som vand på privatskolernes mølle. Blandt andet en mor med børn på Solbjergskolen, som i forslaget lægges sammen med Mårslet Skole:

- Hvis ikke vores børn kan gå i skole i byen, vi bor i, ser jeg ingen samhørighed med byen. Da vi vil komme til at pendle mellem to byer til skole og til de sociale aktiviteter, der hører med, når man får venner i forbindelse med skole. Jeg synes, det vil være en kæmpe forringelse af de offentlige skoler og er sikker på, at flere, inklusiv os selv, vil søge mod det private, skriver hun.

Forældre om større skoledistrikter: Det er en ren foræring til privatskolerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce