Frisør, wellness og børnehave: Randers' nye demensby er klar til brug

Centerleder Rikke Christensen og borgmester Torben Hansen lytter sammen med beboere til åbningstalerne. Foto: Annelene Petersen

Frisør, wellness og børnehave: Randers' nye demensby er klar til brug

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fredag 9. marts blev Huset Nyvang officielt erklæret åbnet. Byggeriet er endelig færdigt, og beboerne, der allerede er flyttet ind, kan nu nyde de flotte omgivelser i fulde drag.

Randers: Der var taler, klapsalver og smil op til begge ører, da den officielle åbning af byens nye plejecenter og dagtilbud fandt sted. Udenfor Huset Nyvang vidner en stor gul gravko om, at det sidste byggeriarbejde kun lige akkurat er afsluttet, og dagligdagen på centret melder sin ankomst.

- Vi har kæmpet i røg og damp, skidt og møg, og nu er bygningerne færdige. Men den store udfordring bliver fra på mandag at få hele det her eventyr til at køre i det daglige, siger Erik Mouritsen, direktør for Sundhed, kultur og omsorg, i åbningstalen.

Orangeriet er tætpakket med beboere, personale, politikere og andre gæster. Bagest i lokalet bliver en elektrisk skydedør ved med at gå op og i. To mænd kigger på hinanden og griner lidt.

- Den virkede da i går, siger den ene.

Og sådan er det jo med nyt byggeri. Der er mange ting, som stadig skal finpudses, men alt i alt virker alle involverede til at være særdeles begejstrede for de nye faciliteter. Formanden for byrådets børne- og familieudvalg, Anders Buhl-Christensen, bemærker da også i sin tale, at kombinationen af dagtilbud og plejecenter allerede har vakt glæde.

- Det gav stor gensidig fornøjelse, at der den anden dag var en flok unger, der boltrede sig i den nyfaldne sne herude. Det gav liv i stuerne hos de ældre, siger han.

En gruppe af stedets personale kigger på hinanden, nikker og smiler.

Vejen hertil har budt på mange bump og forsinkelser. Under nedrivningen af den gamle skole var der blandt andet en gravko som faldt ned i en kælder og måtte trækkes op af en kran fra Aalborg.
Leif Gade, formand for omsorgsudvalget.
Torben Hansen får sig en snak med en af plejecentrets beboere.  Foto: Annelene Petersen
Torben Hansen får sig en snak med en af plejecentrets beboere. Foto: Annelene Petersen

Åbent hus

Da de obligatoriske taler er overstået, inviteres gæster og beboere på vin, sodavand, pølser og ost. Der mangler ikke noget på de hvide duge, og vil man have saftevand, kan man garanteret også få det.

Det meste af området er i dagens anledning åbnet op, så udefra kommende kan få lov at se de imponerende omgivelser, og det blev der gjort flittigt brug af.

- Hold da op. Det er godt nok blevet flot. Her vil jeg gerne blive gammel, siger en kvinde på vej ind for at se stedets købmand.

De første beboere flyttede ind på Huset Nyvang 11. december sidste år, og de er allerede faldet godt til. I en af de fire boenheder, der hver består af 15 boliger, fortæller husassistent Helle Just om dagligdagen på centret.

- Her er meget frit. Vi har en beboer, som har en stor motorcykel stående i stuen, og det skal han bare have lov til. Indretningen har også betydet, at nogle af dem, der tidligere lukkede sig meget inde, nu har åbnet sig mere op. De tager selv initiativ til at være sociale, siger hun.

Beboere fra Huset Nyvang havde også taget plads i orangeriet til indvielsen.  Foto: Annelene Petersen
Beboere fra Huset Nyvang havde også taget plads i orangeriet til indvielsen. Foto: Annelene Petersen

Frisør som i gamle dage

I frisørsalonen er centerleder Rikke Christensen ved at vise medlemmer af ældrerådet i Randers rundt. På bordene foran frisørstolene ligger gamle dameblade, og kaffekopperne er også af den gamle slags, indkøbt i en genbrugsbutik.

Der er generelt gjort meget for, at beboerne skal være i vante rammer. Medlemmerne af ældrerådet virker begejstrede, og snakken falder hurtigt på gamle hårprodukter og historier, der knytter sig til dem.

- Vi har også fået sat udsugning til, så der er mulighed for at få lavet en klassisk permanent, fortæller Rikke Christensen.

Rikke Christensen fortæller om stedets frisør til medlemmer af ældrerådet og Steen Bundgaard.  Foto: Annelene Petersen
Rikke Christensen fortæller om stedets frisør til medlemmer af ældrerådet og Steen Bundgaard. Foto: Annelene Petersen

Misundelige gæster

Ved siden af frisøren ligger wellnessafdelingen, og det er noget, der skaber en vis grad af misundelse hos de mange besøgende.

- Vil du gerne skrives op til en plads, spørger Rikke Christensen grinende en mand, der lader som om, han er på vej op i spabadet.

- Jeg har sagt til de andre medarbejdere, at hvis de ikke kan finde mig på kontoret, så er jeg nok her, fortsætter hun.

Hun bemærker, at de hellere må få hængt nogle gardiner op for de matterede vinduer, da der måske nok er lidt for lyst herinde. Fintuningen af faciliteterne er stadigvæk i fuld gang, men gæsterne er imponerede.

- Det er virkelig blevet godt. Jeg har helt lyst til bare at blive her, siger den tidligere borgmester Claus Omann Jensen og kigger over mod det store badekar.

Anders Buhl-Christensen stikker også hovedet ind af døren.

- Hvad så, har du fået et bad Bundgaard?, spørger han Steen Bundgaard, der tydeligvis også ser tilfreds ud med resultatet af det store byggeri.

Wellnessafdelingens faciliteter er dog desværre forbeholdt stedets beboere, så i dag må gæsterne nøjes med buffeten i orangeriet.

Wellnessområdet vagte stor misundelse hos dagens gæster.  Foto: Annelene Petersen
Wellnessområdet vagte stor misundelse hos dagens gæster. Foto: Annelene Petersen
Erik Mouritsen (i midten) var en glad mand, da Huset Nyvang endelig kunne erklære byggeriet for færdigt.  Foto: Annelene Petersen
Erik Mouritsen (i midten) var en glad mand, da Huset Nyvang endelig kunne erklære byggeriet for færdigt. Foto: Annelene Petersen

Frisør, wellness og børnehave: Randers' nye demensby er klar til brug

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce