Kvinde dømt for vanrøgt af 61 hunde - nu nægter hun at fodre 15 katte

Den 71-årige kvinde mener ikke, at kattene er hendes ansvar. Hun er derfor stoppet med at fodre dem. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Kvinde dømt for vanrøgt af 61 hunde - nu nægter hun at fodre 15 katte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hundene er for længst fjernet fra den kvinde, som i sidste uge blev dømt for vanrøgt af sine dyr. Tilbage sidder 15 katte, som ingen endnu ved, hvad de skal stille op med.

Gjerlev: På en landejendom nær Gjerlev lister 15 afkræftede katte rundt.

Indtil fredag 12. oktober tilhørte de ejendommens 71-årige kvindelige beboer, men den dag underskrev hun en aftale om, at samtlige katte skulle overgå til Dyrenes Beskyttelse. Det skete samtidig med, at politiet kom og hentede kvindens sidste hund, som blev kørt til aflivning. Tidligere samme dag var hun nemlig blevet idømt ét års betinget fængsel og frakendt retten til at have med dyr at gøre i ti år, efter at være blevet kendt skyldig i omfattende vanrøgt af 61 hunde.

- Jeg bad dem tage kattene med samtidig med hunden, men det ville de ikke. Jeg sagde ellers til dem, at nu er det deres dyr, og at jeg har derfor ikke ville fodre dem mere, fortæller kvinden til Randers Amtsavis.

Og det mente hun alvorligt. Da avisen onsdag eftermiddag var forbi landejendommen, var det første gang i fire døgn, hun forbarmede sig over dyrene og kastede lidt foder ud til dem. Hun lægger heller ikke skjul på, at det var både første og sidste gang, hun giver dem mad. Først og fremmest af den principielle årsag, at det ikke længere er hendes katte, og hun derfor ikke mener, det er hendes ansvar at bruge penge på mad til dem.

- Derudover tog politiet mit kørekort i fredags, så nu er det også svært for mig at komme ind til byen og købe mad til dem, tilføjer hun og henviser dermed til, at de betjente, der kom for at hente hunden, tog kvinden på fersk gerning i at køre bil på trods af, at hendes kørekort var udløbet.

I går kom den ene killing slingrende ned ad havestien, inden den væltede omkuld. Jeg tror, den er død i dag
Den 71-årige kvinde
Få overblikket: Vanrøgtssagen kort
Den 7. februar 2018 fandt politiet 27 vanrøgtede hunde i kvindens hjem. Den efterfølgende dag blev hundene kørt til internat i Brande. Den 17. februar 2018 fandt politiet yderligere 18 hunde, som gik i en staldbygning på et matrikelnummer ved siden af kvindens ejendom. De blev afleveret på internat i Hjallerup.

De i alt 45 levende hunde blev undersøgt af dyrlæger, og nogle var i så dårlig forfatning, at de blev aflivet. Flere hunde havde lidelser, der aldrig var tilset af en dyrlæge. Mange havde dårlige tænder. Nogle var så bange, at de ikke kunne stå oprejst, men bare lagde sig. Flere havde så lange kløer, at kløerne var vokser rundt og tilbage i trædepuderne. Flere af hundene var udmagrede. Mange var beskidte og filtrede i pelsen. En hund havde en metalfjeder kilet fast i kindtænderne, så den ikke kunne spise.

Derudover fandt politiet 16 døde hunde i sorte plastsække. De var aflivet enten ved skud eller slag i hovedet. I retten fortalte en dyrlæge og professor, som havde undersøgt fem hundelig fra sagen, at to af dem var blevet skudt, og tre var slået i hovedet, men at ingen af dem var døde øjeblikkeligt - de var forblødt.

I kvindens hjem fandt politiet en ladt salonriffel, et ladt, glatløbet haglgevær, en halvautomatisk pistol samt 56 løse patroner.

Fredag 12. oktober 2018 blev kvinden idømt et års fængsel for grov uforsvarlig behandling af 61 hunde, og i nogle af tilfældene med karakter af mishandling. På grund af kvindens høje alder og dårlige helbred blev dommen helt undtagelsesvist gjort betinget, forklarede dommeren.

Desuden frakendte domsmandsretten kvinden retten til at eje dyr i ti år.

De tre våben, der blev fundet i hjemmet, blev sammen med 56 patroner konfiskeret, og kvinden skulle betale sagens omkostninger.

I retssagen kom det desuden frem, at kvinden tidligere er dømt for vanrøgt af en pony, ligesom der tidligere er skudt både heste og lamaer på samme adresse.
Da amtsavisens fotograf kom på besøg, fik kattene mad og drikke for første gange i fire døgn. - De er ikke mit ansvar, fastslår den 71-årige kvinde. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Da amtsavisens fotograf kom på besøg, fik kattene mad og drikke for første gange i fire døgn. - De er ikke mit ansvar, fastslår den 71-årige kvinde. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Død killing

Ifølge den 71-årige kvinde er det især killingerne, der er hårdt ramt af flere døgn uden vådt eller tørt.

- I går (onsdag, red.) kom den ene killing slingrende ned ad havestien, inden den væltede omkuld. Jeg tror, den er død i dag, fortæller hun og fortsætter:

- Det er altså fuldstændig vanvittigt, de ikke henter deres dyr. De er ikke længere mit ansvar, og ifølge dommen må jeg slet ikke have med dem at gøre.

Hos Østjyllands Politi bekræfter kommunikationsrådgiver Janni Lundager, at de betjente, der i fredags hentede kvindens hund, også sørgede for, at kattene formelt blev overdraget til Dyrenes Beskyttelse.

- Hunden blev hentet og kørt til aflivning efter aftale med kvinden. Samtidig havde betjentene en erklæring med, hvoraf det fremgik, at kattene ville overgå til Dyrenes Beskyttelse, og den skrev hun under på, siger hun og tilføjer, at det dermed er op til Dyrenes Beskyttelse af hente de mange dyr.

- Som politi er der endnu ikke meget, vi kan gøre. Dommen er nemlig ikke endelig, før ankefristen på 14 dage er udløbet. Derfor er det først derefter, vi kan køre forbi og følge op på, om hun overholder forbuddet mod at have med dyr at gøre, forklarer Janni Lundager.

Hvis sagen bliver anket, går der endnu længere tid, før forbuddet træder i kraft.

- Så må hun i princippet beholde sine dyr, indtil Landsretten afsiger dom. Men skulle det ske, holder vi naturligvis øje med, om hun behandler dyrene ordentligt, så vanrøgtssagen ikke gentager sig, uddyber Janni Lundager.

Flere af kattene var i meget dårlig stand. Blandt andet denne, som knap havde kræfter til at rejse sig for at få lidt at drikke. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Flere af kattene var i meget dårlig stand. Blandt andet denne, som knap havde kræfter til at rejse sig for at få lidt at drikke. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Nu får de mad

Det bliver dog næppe aktuelt. Indtil videre har den 71-årige kvinde i hvert fald ikke ytret ønske om at anke dommen, ligesom hun ikke har noget ønske om at beholde kattene indtil ankefristen udløber.

Avisen har flere gange forsøgt at komme i kontakt med Susanne Kjeldal Jensen, der er områdeformand for Dyrenes Beskyttelse i Randers og omegn, men uden held. I stedet er det dyreværnschef Yvonne Johansen, der udtaler sig på vegne af Dyrenes Beskyttelse, og selv om hun først nu har hørt om kattene, lover hun, at der straks bliver taget hånd om problemet.

- Vi vil sørge for, at kvinden har kattemad til rådighed. Hun får kattemad leveret allerede i dag (torsdag, red.), og så forventer vi, at hun fodrer dem, indtil vi i samarbejde med politiet har fundet ud af, hvor kattene skal hen, siger hun og fortsætter:

- Jeg kan ikke på nuværende tidspunkt sige, hvad løsningen bliver, eller hvornår kattene bliver afhentet, men jeg regner med at vide noget mere konkret i næste uge, og indtil da sørger vi i hvert fald for, at dyrene får mad.

Kvindens identitet er redaktionen bekendt.

Dyrenes Beskyttelse lover, at der nu vil blive taget hånd om dyrene. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Dyrenes Beskyttelse lover, at der nu vil blive taget hånd om dyrene. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Kvinde dømt for vanrøgt af 61 hunde - nu nægter hun at fodre 15 katte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce