Matadorens Ellen er psykolog i Randers

Benedikte Dahl, tidligere skuespiller og bl.a. Ellen i Matador, har slået sig ned i Randers med psykolog-praksis på Tøjhushavevej 2. Hun har fundet melodien efter en alvorlig trafikulykke, der i en lang periode gjorde tilværelsen til et helvede. Foto: Lars Rasborg

Matadorens Ellen er psykolog i Randers

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En trafikulykke med svære alvorlige følger fik skuespilleren Benedikte Dahl Jensen til at ændre kurs

For udgangspunktet var forfærdeligt.

I 1997 kom hun ud for en trafikulykke, der smadrede hende og hendes liv de følgende år. Hun var meget, meget syg. Voldsomme kvæstelser i ryg og nakke. En sygeperiode på to år skulle der til, før hun overhovedet kunne dukke op til overfladen igen. Masser af smerter. Næsten ingen hukommelse. Ringe koncentrationsevne. Kunne slet ikke sove en nat igennem, men måtte op at stå efter en halv til en hel times søvn. Det var tæt på, hvad man forstår ved helvede på jord.

Dobbelt tragisk var det, at hendes mand Bjarne i samme periode gik ned med posttraumatisk stress. Derouten for de to var godt i gang og truede med at ødelægge begges liv. For den ene kunne jo ikke hive den anden op. Et uhyggelig hurtigt spring fra velfungerende til skravl og til den smertefulde plads, hvor man er ved at ryge ud af alle systemer.

Og så besluttede Benedikte sig for at læse psykologi. Men måtte først lige læse noget engelsk, før hun kunne starte studierne.

Vil forstå sig selv
Hun valgte netop psykologi for at kunne forstå det liv, hun åbenbart skulle leve.

»Der er jo også tætte bånd mellem psykologi og teaterfaget. Så set ud fra den synsvinkel var det ikke et unaturligt valg. Men jeg ville altså også gerne teoretisk lære at forstå, hvad der skete med mig og med min mand under turen nedad,« siger Benedikte Dahl, der klarede studiet til normeret tid.

I 2004 stod hun med sit eksamensbevis - en situation hun knapt nok selv kunne forstå.

»Jeg var jo i dyb krise, da jeg startede. Men jeg var heldig at møde et menneske, der stolede på mig. Som motiverede mig og inspirerede mig og fik mig til at forstå, at tro kan flytte bjerge«, siger hun om sit møde med underviseren Aase Holmgaard, der så potentialet i sin aldrende studerende.

Flyttede hjemmefra
Med smerter døgnet rundt og en hukommelse som en si, skulle der lægges en slagkraftig strategi for overhovedet at komme igennem studiet, der for udenforstående forekom at være et sisyfosarbejde uden ende. For det var ikke just en klæbehjerne, der blev slået til.

»Jeg kunne ikke huske, hvad jeg lige havde læst. Derfor måtte jeg skrive alle vigtige detaljer ned på små sedler, der blev klæbet op på skabe og møbler. Jeg husker første del af studiet, som om jeg gik rundt i en tågeagtig tilstand af smerter. Læste mere eller mindre hele tiden. Sov en time. Læste. Sov endnu en time. Sådan gik mit døgn for en stor dels vedkommende«.

For at kunne koncentrere sig 100 procent om studierne blev alt andet i livet valgt fra. Venner. Familie. Mand.

»I to år boede jeg på kollegium i Skive, hvor jeg kunne lave min egen livsrytme. Jeg vidste, at hvis jeg skulle i mål med mine studier, så kunne jeg ikke koncentrere mig om andet, overhovedet«.

Ubeskrivelig var derfor glæden, da hun kunne forlade Aarhus Universitet som kandidat i psykologi i 2004.

Matadorens Ellen er psykolog i Randers

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce